Aantal scheidingen en echtscheidingen opnieuw gedaald in Spanje

Aantal scheidingen en echtscheidingen opnieuw gedaald in Spanje
Beeld: via canva.com

Aantal scheidingen en echtscheidingen opnieuw gedaald in Spanje

Een scheiding is altijd een complex en emotioneel beladen onderwerp dat veel gezinnen in Spanje treft. Recente statistieken tonen echter een opvallende trend: het aantal echtscheidingen (divorcios) en scheidingen (seperaciones) in het land is voor het tweede jaar op rij gedaald.

De recente cijfers van het Spaanse Statistiekbureau (INE) laten een opmerkelijke daling zien in het aantal echtscheidingen en scheidingen in Spanje. In 2023 daalde het totale aantal ontbonden huwelijken met 5,3% vergeleken met het voorgaande jaar. Dit resulteert in een scheidingspercentage van 1,7 per 1000 inwoners, wat een significante afname vertegenwoordigt.

In 2023 waren er in totaal 80.065 ontbonden huwelijken, waarvan 76.685 echtscheidingen en 3380 scheidingen. In de meeste situaties wordt nog steeds een rechtelijke uitspraak gebruikt om zaken af te handelen. Echter, er zijn ook veel gevallen waarin alternatieve procedures worden toegepast om geschillen op te lossen.

Een echtscheiding (divorcio) vindt plaats wanneer een huwelijk wordt ontbonden, terwijl een scheiding (separatie) plaatsvindt wanneer dat niet het geval is, zoals mensen die wettelijk samenwonen. Echtscheidingen kunnen verder worden onderverdeeld in echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT) en echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting (EOO).

De gemiddelde duur van een huwelijk bij echtscheiding was 16,4 jaar, met de meerderheid (32%) die na 20 jaar of langer huwelijk uit elkaar gaan. De leeftijdsgroep met de meeste echtscheidingen is tussen de 40 en 49 jaar, zowel voor mannen als vrouwen. Vrouwen zijn gemiddeld 46 jaar oud bij echtscheiding en mannen zijn gemiddeld bijna 49 jaar oud.

Bijna 80% van de echtscheidingen vond plaats tussen twee Spaanse partners. In 12% van de gevallen waren het gemengde koppels, waarbij één partner Spaans was en de andere partner buitenlands. Slechts in 8% van de echtscheidingen waren beide partners buitenlands.

De cijfers van echtscheidingen in Spanje variëren aanzienlijk per regio. De autonome regio’s met een hoger echtscheidingspercentage dan het nationale gemiddelde van 1,7 per 1000 inwoners zijn de Valencia regio, Canarische Eilanden, Balearen, Catalonië en Galicië.

Ga naar de inhoud