EK 2024: wie is de favoriet in de finale, Spanje of Engeland?

EK 2024: wie is de favoriet in de finale, Spanje of Engeland?
Beeld: ai-beeld / redactie

EK 2024: wie is de favoriet in de finale, Spanje of Engeland?

Het Europees kampioenschap voetbal 2024 bereikt op zondag zijn hoogtepunt met een zinderende finale tussen Spanje en Engeland. De wedstrijd vindt plaats in het iconische Olympiastadion in Berlijn en belooft een onvergetelijk spektakel te worden. Beide teams hebben een indrukwekkend traject afgelegd om de finale te bereiken, maar slechts één zal zich tot kampioen van Europa kronen. 

Spanje heeft tijdens dit toernooi een zeer sterke indruk gemaakt. Ze hebben overtuigend en dominant gespeeld op weg naar de finale. Als enige land hebben ze alle zes wedstrijden gewonnen, drie in de groepsfase en drie in de knock-outfase.

In tegenstelling tot Spanje heeft Engeland een meer hobbelige weg naar de finale afgelegd, met enkele spannende momenten. De groepsfase van Engeland was minder overtuigend, met twee gelijke spelen waardoor er twijfels waren over hun kansen op de titel. In de knock-outfase slaagde Engeland erin om na verlenging Slowakije en Zwitserland te verslaan, en uiteindelijk ook Nederland uit te schakelen.

Om een idee te krijgen van wie de favoriet zou kunnen zijn, is het belangrijk om naar de geschiedenis tussen deze twee voetbalnaties te kijken. Het verleden kan ons veel vertellen over de kansen en mogelijke uitkomsten van de wedstrijd.

De onderlinge confrontaties tussen Nederland en België hebben in het verleden vaak spannende en intense wedstrijden opgeleverd. Beide teams hebben een rijke voetbalgeschiedenis en hebben in het verleden laten zien dat ze tot grootse prestaties in staat zijn.

Spanje en Engeland hebben in totaal 27 keer tegen elkaar gespeeld. Engeland heeft 13 keer gewonnen, Spanje heeft 10 keer gewonnen en 4 keer eindigde in een gelijkspel. Op basis van deze cijfers lijkt het erop dat Engeland een licht voordeel heeft in directe confrontaties met Spanje.

Spanje en Engeland hebben twee keer tegenover elkaar gestaan in de finale van een EK-toernooi. Deze finales vonden plaats in 1980 in Italië en in 1996 in Engeland. Beide keren werd de finale gewonnen door Engeland. Dit historische voordeel op EK’s kan een psychologische boost geven aan het Engelse team.

Een belangrijke factor bij het bepalen van de favoriet is de ervaring van beide teams in EK-finales. Spanje heeft een indrukwekkende staat van dienst met 4 finales gespeeld en 3 gewonnen. Engeland heeft daarentegen slechts één keer een EK-finale gespeeld, in 2020 (gespeeld in 2021) en verloren van Italië. Deze recente ervaring kan Engeland motiveren om revanche te nemen en hun eerste EK-titel te behalen.

Ga naar de inhoud