Priester nodigt iedereen uit levend naar de kerkmis te komen en niet in een doodskist

Priester nodigt iedereen uit levend naar de kerkmis te komen en niet in een doodskist
Beeld: via canva.com & Iglesia Parroquial Purísima Concepción

Priester nodigt iedereen uit levend naar de kerkmis te komen en niet in een doodskist

In het dorp Gerena, gelegen in de provincie Sevilla, heeft zich een opmerkelijke gebeurtenis voorgedaan die landelijke aandacht heeft getrokken. De plaatselijke priester Ángel Luis Bayo heeft via Facebook zijn parochianen aangespoord om naar de kerk te komen, met een boodschap die door velen als ongewoon en zelfs omstreden wordt ervaren. 

Deze oproep, vergezeld van een afbeelding van een doodskist en de tekst “Ven a misa. No esperes que te traigan” of in het Nederlands “Kom naar de mis. Wacht niet totdat je gedragen wordt”, roept vragen op over de rol van religie in de hedendaagse samenleving en de methodes waarmee kerken hun leden trachten te benaderen.

De afbeelding van de doodskist die de priester in zijn oproep toepaste, heeft een intens debat uitgelokt onder de ruim 7000 bewoners van het dorp. Voor sommigen bood het een inventieve manier om aandacht te vestigen op de kerkdiensten, terwijl anderen het als ongepast ervaren.

De 49-jarige priester zelf geeft aan dat de intentie achter de boodschap humoristisch was, en dat deze uitsluitend via Facebook is gedeeld. Echter, dit gebeurde op de officiële Facebookpagina van de kerk in Gerena, wat mogelijk een ondoordachte keuze was.

De reacties op Bayo’s oproep waren verdeeld. Sommigen steunden zijn humoristische poging om mensen naar de kerk te krijgen, terwijl anderen kritisch waren en de boodschap ongepast vonden. Een vrouw uit de gemeenschap was ontevreden over de nieuwe priester en meende dat zijn campagne alleen leidde tot negatieve reacties.