LAS PALMAS – Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar in het dorp La Aldea de San Nicolas op het Canarische Eiland Gran Canaria wordt elk jaar op 11 september het ‘Fiesta del Charco’ gevierd. Het is een van de duizenden feesten die Spanje heeft maar deze is apart en heeft alles te maken met de traditionele manier van vissen. Onderaan dit artikel is een video te zien.
Nadat in de jaren 2020 en 2021 het ‘Fiesta del Charco’ niet gevierd kon worden vanwege de corona-maatregelen, was het op zondag 11 september 2022 weer zover. Meer dan 15.000 deelnemers storten zich massaal in de lagune van ongeveer 1,50 meter diep om de vissen op traditionele manier met de hand te vangen, al zijn manden ook toegestaan.
De deelnemers staan om de laguna met spanning te wachten achter een grote witte kalklijn en mogen pas om 17 uur ‘s middags nadat de vuurpijl dat aangeeft het water betreden. Dat moment is vanaf minuut 1.23 te zien op de onderstaande video. Maar het gaat natuurlijk niet alleen maar om het vangen van vissen maar meer nog om de gezelligheid met muziek, dansen, eten en drinken.
De Fiesta del Charco probeert de manier van leven van de Canarische voorouders te vertegenwoordigen en te eren. Deze viering herleeft een oude inheemse vistechniek genaamd ‘embarbascad’ die bestond uit het gieten van sap van planten zoals cardón of tabaiba om een kalmerend effect te hebben op de vissen in de lagunes aan de kust en ze zo gemakkelijker te kunnen vangen met de handen. Deze praktijk werd tot ver in de 20e eeuw op het eiland Gran Canaria in leven gehouden, totdat het een traditie werd voor de patroonheilige festiviteiten in het noorden van het eiland, waar El Charco, waaraan de traditie zijn naam dankt, is gevestigd.
El Charco (de plas) is gelegen in La Aldea de San Nicolás en is de natuurlijke omgeving waarin het feest plaatsvindt. Het is gelegen tussen de bergen en de Atlantische Oceaan en in het midden van de monding van het La Aldea-ravijn op een paar meter van de zee. Het is een kleine lagune aan de kust, in de volksmond bekend op de Canarische Eilanden als ‘marciegas’, geproduceerd door de overstroming en het samenvloeien van zeewater als gevolg van de stijging van de zeespiegel tijdens springtij in september of ‘getijden van de Pino’ (mareas del Pino) op Gran Canaria.