Wat doet een fossiel van een zeester op 2500 meter hoogte in de Pyreneeën?

Wat doet een fossiel van een zeester op 2500 meter hoogte in de Pyreneeën?
Beeld: Ordesa y Monte Perdido / web

Wat doet een fossiel van een zeester op 2500 meter hoogte in de Pyreneeën?

De onverwachte ontdekking van een uniek zeester fossiel op 2500 meter hoogte in de Añisclo-vallei in de Pyreneeën, provincie Huesca, laat ons zien dat zelfs de hoogste bergen ooit deel uitmaakten van een oceaan waar deze fragiele dieren leefden.

De ontdekking vond plaats terwijl een van de parkwachters van het Nationale Park Ordesa y Monte Perdido algemene verkenningstaken uitvoerde en op een interessante steen stuitte die van de grond was gevallen. Na de steen naar het bezoekerscentrum te hebben gebracht, meldde het Nationaal Park dit aan het Natuurhistorisch Museum van de Universiteit van Zaragoza en de directie van Cultureel Erfgoed.

Specialisten van het Geologisch en Mijnbouwinstituut in Spanje, onderdeel van het CSIC, hebben bevestigd dat het om een fossiele zeester gaat. De plek waar het fossiel ontdekt is, was ooit een drinkplek voor vee. De stenen daar zijn afkomstig van gletsjers die stukken turbidiet gesteente uit de zee hebben meegenomen. Dit zijn resten van de oude zee die tijdens het Eoceen deze regio bedekte, en die nu de bergen van het Nationale Park Ordesa y Monte Perdido vormen.

Vroeger bedekten oude oceanen een groot deel van de huidige continenten. Door bewegingen in de aardkorst zijn zeebedden omhoog gekomen, wat resulteerde in bergen. Het vinden van zeester fossielen op hoge plekken laat zien hoe dynamisch de aardkorst is geweest en welke enorme veranderingen het heeft doorgemaakt.

Deze zeester, gevonden in de Añisclo-vallei, is een mooie aanvulling op andere belangrijke fossielen in het nationaal park. Denk bijvoorbeeld aan de bekende krokodil uit Ordesa-Vió, een 50 miljoen jaar oude schil van een zee-krokodil, die hier zo’n 30 jaar geleden is ontdekt. Dit toont eens te meer aan hoe waardevol paleontologie is in deze Geopark van Sobrarbe-Pirineos!

Ga naar de inhoud