Ook Spanje viert Valentijnsdag “El día de los enamorados”

beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Nadat Paus Gelasius I in 496 riep dat 14 februari de dag van de Heilige Valentijn zou zijn, wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari. San Valentín, zoals de dag in het Spaans heet, is een dag waarbij geliefden elkaar extra aandacht geven, maar het is tegenwoordig eigenlijk meer een commerciële dag dan een liefdesdag. Toch heeft de dag voor veel mensen een extra betekenis.

Oorspronkelijk was Valentijnsdag de dag waarop iemand anoniem de liefde kon verklaren aan een ander door bloemen, chocolade of cadeautjes te sturen zonder naam erbij te vermelden. Zo moest de ontvanger of ontvangster raden van wie het liefdesgoed kwam en dat maakte de dag extra spannend.

Tegenwoordig is, zeker uit commercieel oogpunt, de nadruk meer gelegd op de dag dat geliefden elkaar iets geven om nog eens extra de nadruk te leggen op “het houden van”. Vooral in de Verenigde Staten wordt de Valentijnsdag behoorlijk commercieel uitgebuit, maar landen als Spanje, Nederland en België doen daar eigenlijk niet aan onder. Ook hier kun je overal kleine speciale cadeautjes vinden of bloemen of …. teveel om op te noemen eigenlijk.

Geschiedenis

Op Wikipedia is te lezen dat er over Sint-Valentijn geen enkel biografisch gegeven bekend is. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven.

Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag.

Spanje

In Spanje is San Valentín min of meer in de twintigste eeuw ingevoerd met het idee om de verkoop van cadeaus te stimuleren. Men beweert zelfs dat in Spanje de winkelketen El Corte Inglés met het invoeren van San Valentín is begonnen om zo de verkopen (met succes) te stimuleren.

Al met al, 14 februari is dé dag om je geliefde een blijk van waardering te geven en zo nog eens de liefde te verklaren. Feliz San Valentín!