Het schilderij van Caravaggio dat van 1500 naar meer dan 30 miljoen euro steeg

Het schilderij van Caravaggio dat van 1500 naar meer dan 30 miljoen euro steeg
beeld: Prado Madrid
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

In 2021 duikt in veilinghuis Ansorena in Madrid een eenvoudig schilderij op voor 1500 euro. Het werk wekt echter de interesse van de internationale kunstkenners. Die ontdekken dat het eigenlijk om een verloren werk van Carravaggio gaat. De prijs van het werk stijgt pijlsnel tot 30 miljoen euro. Dit is het onwaarschijnlijke verhaal van ‘La coronación de espinas’.

Midden maart 2021. Het veilinghuis Ansorena in Madrid stuurt haar nieuwe catalogus naar haar hele klantenbestand. In een klein hoekje op één van de pagina’s staat een schilderij dat luistert naar de naam La coronación de espinas (de doornenkroon). Het werd toegeschreven aan de 17e-eeuwse Ribera en verkocht voor 1500 euro.

Zoals gewoonlijk kunnen de werken voor de veiling worden bezocht door iedereen die interesse heeft. In Ansorena komen heel wat experts uit verschillende landen aan. Experts die een meesterwerk in een hoekje van een catalogus kunnen erkennen. En allemaal vragen ze om hetzelfde werk te zien: de doornenkroon van Ribera. Zelfs in het veilinghuis gaan ze lont ruiken. Wat is er aan de hand met dit schilderij?

Ansorena haalt het schilderij uit verkoop en krijgt plots monsteraanbiedingen. De Madrileense kunsthandelaar Nicolás Cortés biedt 1,5 miljoen euro. Dezelfde maand komt uit Italië een bod van 600.000 euro. Uiteindelijk volgt zelfs een bod van 23 miljoen.

Alle experts zijn het er over eens. Dit schilderij is niet van Ribera, maar het gaat om een verloren werk van de Italiaans meesterschilder Carravaggio. Het Prado museum licht de Spaanse overheid in, en op minder dan 24 uur wordt het werk als waardevol publiek stuk beschermd en wordt de verkoop onmogelijk gemaakt.

De eigenaars van het werk blijken de drie broers Pérez de Castro te zijn, hoofden van een kunstschool in de wijk Salamanca. Het stuk is al decennia deel van het familiebezit. Hoe precies verloren ging wat de echte herkomst is, blijft een raadsel. Een bewijs dat investeren in goedkope kunst soms een goed idee kan zijn!