EK-2024: Spanje wint voor de vierde keer een Europees kampioenschap voetbal

Beeld: ai-beeld / redactie

Het Spaanse elftal “La Roja” heeft zondag de finale van het Europees kampioenschap mannenvoetbal 2024 van Engeland gewonnen. Met deze winst heeft Spanje een EK afgesloten met zeven gewonnen wedstrijden, alles wat mogelijk was om te winnen in de groepsfase, de knock-outfase en de finale. Het is voor Spanje de vierde keer dat ze een EK winnen, met als belangrijk feitje dat Spanje het enige land is dat vier keer een EK heeft gewonnen en Duitsland (3), Italië en Frankrijk (2) achter zich laat.

Spanje begon het toernooi in Groep B, waar ze het opnamen tegen Italië, Kroatië en Albanië. Het team blonk uit in de groepsfase met overtuigende overwinningen tegen alle drie de tegenstanders, waarmee ze hun dominantie in het toernooi onderstreepten. In de kwartfinales ontmoetten ze Duitsland. Spanje slaagde erin om met 2-1 te winnen, in een spannende wedstrijd tot de laatste minuut.

De halve finale tegen Frankrijk was een wedstrijd die veel voetbalanalisten en fans beschouwden als de ‘finale voor de finale’. Frankrijk begon sterk met een vroege voorsprong door een doelpunt van Muani in de 8e minuut. Het Franse team leek in de eerste helft de controle te hebben, maar Spanje gaf niet op. In de 21e minuut scoorde Yamal een schitterend doelpunt, gevolgd slechts 4 minuten later het doelpunt van Olmo, dat via een Franse verdediger het doel in ging.

In de finale stond Spanje tegenover Engeland, het team dat Nederland in de halve finale naar huis stuurde. Voor Spanje was het de vijfde keer in een finale van een Europees kampioenschap, terwijl het voor Engeland de eerste keer was dat ze in een EK-finale stonden.

In de eerste helft werd niet gescoord en er werd slechts één keer echt op een doel geschoten. Maar in de tweede helft wist Nico Williams in de 47e minuut de eerste treffer van de finalewedstrijd te maken. Later in de 72e minuut maakte Cole Palmer de 1-1 gelijkmaker. Pas in de 86e minuut werd door Mikel Oyarzabal het tweede doelpunt voor Spanje gemaakt en werd het 2-1, de eindstand.

Voor deze finale had Spanje drie keer eerder het EK gewonnen. De eerste keer was in 1964 waarna “La Roja” en de Spanjaarden tot 2008 moesten wachten om voor de tweede keer een EK te winnen. Na in 2010 ook het wereldkampioenschap te hebben gewonnen wist Spanje in 2012 voor de derde keer het EK te winnen.