Wat is de beroemde Feria de Agosto in Málaga eigenlijk?

Wat is de beroemde Feria de Agosto in Málaga eigenlijk?
Beeld: via europa press

Wat is de beroemde Feria de Agosto in Málaga eigenlijk?

De Feria de Agosto, ook wel bekend als de Feria de Málaga, is een van de grootste en levendige volksfeesten in Spanje. Het vindt jaarlijks plaats in de zonnige stad Málaga, gelegen aan de zuidkust van Spanje in de regio Andalusië. In 2024 zal dit kleurrijke evenement plaatsvinden van 17 tot en met 24 augustus. De Feria de Agosto trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld, die komen om de unieke mix van cultuur, traditie, muziek, dans en gastronomie te ervaren die deze feria zo speciaal maakt.

De oorsprong van de Feria de Agosto gaat terug tot het einde van de 15e eeuw. In 1487 heroverden de katholieke Koningen, Ferdinand en Isabella, de stad Málaga op de Moren. Deze gebeurtenis was van groot belang in de geschiedenis van Spanje en werd gevierd met een groot feest ter ere van de overwinning. De eerste editie van de feria, zoals we die nu kennen, vond plaats in 1491, en het evenement is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie.

Aanvankelijk was de Feria de Agosto een religieus feest dat de herovering van Málaga en de bescherming van de Virgen de la Victoria, de beschermheilige van de stad, herdacht. In de loop der jaren is de feria echter geëvolueerd en uitgegroeid tot een stadsfeest, waarbij de nadruk ligt op het vieren van het leven, de cultuur en de tradities van Málaga en Andalusië.

De Feria de Agosto begint traditioneel met de Romería, een kleurrijke processie waarin een beeld van de Virgen de la Victoria wordt gedragen van het stadhuis van Málaga naar het heiligdom dat haar naam draagt. Deze optocht wordt bijgewoond door duizenden mensen, velen van hen gekleed in traditionele Andalusische kledij, zoals flamenco jurken en mantillas. De Romería markeert het officiële begin van de feria en zet de toon voor de rest van het evenement.

De Feria de Agosto is verdeeld in twee delen: de Feria de Día (dagferia) en de Feria de Noche (nachtferia). Beide bieden een unieke ervaring en zijn onmisbaar voor iedereen die de feria wil ervaren. Lees HIER het hele feestprogramma (in het Spaans).

Feria de Día

De Feria de Día speelt zich voornamelijk af in het historische centrum van Málaga, waar de straten en pleinen worden omgetoverd tot een gigantisch openluchtfeest. Gedurende de dag zijn er tal van activiteiten en evenementen die plaatsvinden, waaronder:

Flamenco is een onmisbaar onderdeel van de feria. Overal in de stad zijn er podia waar lokale artiesten traditionele flamenco en andere Andalusische muziekstijlen uitvoeren. Bezoekers kunnen genieten van spontane optredens op straat en meedoen met Sevillanas, een populaire dans die vaak wordt uitgevoerd tijdens de feria.

De feria is een uitgelezen kans om te genieten van de lokale keuken. In het centrum van de stad zijn talloze kraampjes en restaurants die typisch Andalusische gerechten serveren, zoals tapas, gazpacho, en pescaito frito (gefrituurde vis). Een glas verfrissende rebujito (een mix van sherry en frisdrank) of een tinto de verano (een mix van rode wijn en frisdrank) maakt de culinaire ervaring compleet.

Feria de Noche

Als de zon ondergaat, verplaatst het feest zich naar het Recinto Ferial Cortijo de Torres, waar de Feria de Noche plaatsvindt. Dit gebied, net buiten het stadscentrum, is speciaal ontworpen voor de feria en biedt een breed scala aan attracties en activiteiten:

De Feria de Noche heeft een grote kermis met attracties voor zowel kinderen als volwassenen. Van reuzenraden tot achtbanen, er is voor ieder wat wils. De kermis is een van de populairste trekpleisters van de feria, vooral voor gezinnen.

Een ander kenmerk van de Feria de Noche zijn de casetas, tijdelijke paviljoens die worden opgezet door verschillende organisaties, verenigingen en bedrijven. Elke caseta heeft zijn eigen unieke sfeer en thema, variërend van traditionele Andalusische decoratie tot moderne muziekclubs. Bezoekers kunnen de verschillende casetas verkennen, genieten van live muziek, dansen en lokale specialiteiten proeven.

De opening van de feria wordt traditioneel gemarkeerd door een spectaculair vuurwerk boven de haven van Málaga en een lichtshow met drones. Dit indrukwekkende schouwspel trekt duizenden toeschouwers en luidt de feestelijkheden in stijl in. Het vuurwerk is een van de hoogtepunten van de feria en wordt vaak gevolgd door een groot feest dat doorgaat tot in de vroege uurtjes.