Met stijgende prijzen en een verminderde koopkracht, is de term “krimpflatie” steeds meer in het nieuws gekomen. Dit fenomeen verwijst naar wanneer bedrijven de content of grootte van hun producten verkleinen, terwijl ze de prijs onveranderd houden. Deze strategische zet heeft geleid tot een groeiende bezorgdheid onder Spaanse consumenten, vooral omdat meer dan de helft van hen aangeeft deze verandering te ervaren in hun dagelijkse aankopen.
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de grootte of inhoud van hun producten te verkleinen, terwijl ze de prijs gelijk houden. Dit fenomeen, bekend als “reduflación” in het Spaans, wordt steeds vaker opgemerkt door consumenten. In Spanje zegt 54% van de mensen dit te merken tijdens het winkelen, wat 8% hoger is dan het wereldwijde gemiddelde van 46%, volgens het onderzoek Global Inflation Monitor van marktonderzoeksbureau Ipsos.
Natuurlijk is deze praktijk niet populair bij Spaanse consumenten; maar liefst 6 op de 10 vinden het “onaanvaardbaar.” Spanje behoort tot de meest kritische landen in Europa, net als Frankrijk (67%), Zweden (63%) en Nederland (61%).
Onder de producten waar mensen de afname van de hoeveelheid het meest opmerken, zijn snacks met 52% van de ondervraagden die dit aangeven. Daarna volgen brood, pasta en rijst met 39%, tussendoortjes en chocolade met 37%, en kant-en-klaar maaltijden met 36%.
Het onderzoek, dat ook de mening van mensen wereldwijd over de economie laat zien, toont aan dat de verwachtingen niet zo positief zijn. Slechts 23% van de mensen gelooft dat hun koopkracht in 2024 zal verbeteren, terwijl 30% denkt dat het waarschijnlijker is dat deze zal dalen.
Toch zegt in Spanje 38% van de ondervraagden dat ze comfortabel leven, wat hetzelfde percentage is als degenen die zeggen dat ze net rondkomen. Daarentegen heeft 23% moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.
Wat betreft de inflatie zijn de Spanjaarden het meest pessimistisch in Europa over de toekomst. Maar liefst 71% van de ondervraagden denkt dat de hoge inflatie nog tussen het één en twee jaar zal aanhouden. Daarmee staat Spanje als derde op de lijst van negatieve landen, achter Zweden (81%) en het Verenigd Koninkrijk (78%).