Aanhoudende hittegolven zorgen voor minder toeristen in Zuid-Europa

Aanhoudende hittegolven zorgen voor minder toeristen in Zuid-Europa
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Aanhoudende hittegolven kunnen leiden tot een daling van het toerisme in traditioneel warme landen in het zuiden van Europa. Dit zomerseizoen was een van de warmste ooit, met temperaturen boven de 45 graden in het zuiden. Om bezoekers te beschermen, hebben autoriteiten in verschillende landen de openingstijden van monumenten en attracties aangepast.

De Verenigde Naties waarschuwden in juli dat klimaatverandering een nog grotere bedreiging vormt voor het toerisme dan de pandemie. De opwarming van de aarde is nu overgegaan in een nieuwe fase, wat betekent dat extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, overstromingen en droogte steeds vaker voorkomen. Dit kan leiden tot een daling van het toerisme in populaire bestemmingen, zoals kustgebieden en skigebieden.

Een studie uit 2019 voorspelt dat het klimaat in Europa in 2050 aanzienlijk zal veranderen. Madrid zal dan een klimaat hebben dat lijkt op dat van Marrakech, Londen zal warmer worden dan Barcelona en Stockholm zal temperaturen krijgen die vergelijkbaar zijn met die van Boedapest. Deze veranderingen kunnen een grote impact hebben op de toeristische industrie in Europa, met name in de landen in het zuiden van Europa die sterk afhankelijk zijn van het toerisme.

Hittegolven hebben een steeds grotere impact op het toerisme in Europa. In juli 2023 werden in traditioneel koele steden als Frankfurt temperaturen tot 36 graden gemeten. Ook in België en Nederland werden recordtemperaturen geregistreerd. In Italië werd in meerdere steden de alarmfase rood afgekondigd vanwege temperaturen boven de 45 graden.

Door de toenemende hittegolven in Europa, kunnen landen in het zuiden van het continent hun toeristische aantrekkingskracht verliezen. Reizigers zullen dan vaker naar het noorden en het centrum van Europa gaan, waar het klimaat aangenamer is. Dit zou een daling van het toerisme in het zuiden van Europa kunnen betekenen, met name in landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland.