Spanje behoort tot de landen met het minste thuiswerkenden in de Europese Unie

Spanje behoort tot de landen met het minste thuiswerkenden in de Europese Unie
Beeld: via canva.com

Spanje behoort tot de landen met het minste thuiswerkenden in de Europese Unie

Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. De recente pandemie heeft bedrijven wereldwijd gedwongen om nieuwe werkmethodes te omarmen. In Spanje, dat door Global Citizen Solutions wordt gezien als één van de beste landen voor thuiswerken, blijkt echter dat het aantal mensen dat daadwerkelijk vanuit huis werkt, veel lager ligt dan het Europese gemiddelde.

Thuiswerken is niet alleen ontstaan door de pandemie; het is een verandering in de werkcultuur die al een tijdje bezig is. Deze ontwikkeling heeft zowel positieve kanten als uitdagingen voor zowel werknemers als werkgevers.

Thuiswerken biedt veel flexibiliteit, waardoor werknemers hun uren zelf kunnen indelen. Dit verbetert de werk-privébalans en bespaart kosten, zoals reiskosten en tijd. Voor bedrijven betekent het ook een besparing op kantoorruimte en overheadkosten.

Spanje heeft een unieke positie als het gaat om thuiswerken. Ondanks dat het land vaak wordt geprezen om zijn levenskwaliteit en als een uitstekende plek voor remote werken, blijft het percentage mensen dat effectief vanuit huis werkt achter bij andere Europese landen.

Traditioneel gezien heeft Spanje een stevige kantoorcultuur, waar persoonlijk contact gebruikelijk is. Dit zorgde voor enige terughoudendheid tegenover thuiswerken, ook toen het tijdens de pandemie nodig werd. Desondanks hebben veel bedrijven thuiswerken omarmd en zijn er nieuwe wetten ingevoerd in Spanje, in de hoop dat meer mensen de mogelijkheid krijgen om vanuit huis te werken.

Na de pandemie bleek echter dat veel bedrijven weer terugvielen in oude gewoonten. Het percentage mensen dat nog steeds regelmatig thuiswerkt, bedraagt slechts 14%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 22%.

Als we de 14% van Spanje vergelijken met Nederland en België, zien we flinke verschillen: Nederland heeft namelijk 52% en België 36% thuiswerkers. Nederland is bovendien het land in Europa met het hoogste percentage thuiswerkers.

De Spaanse overheid probeert thuiswerken te stimuleren via wetgeving en programma’s. Nieuwe richtlijnen moedigen bedrijven aan flexibele werkopties te bieden. De uitvoering is echter inconsistent; sommige bedrijven omarmen de veranderingen volledig, terwijl anderen vasthouden aan traditionele manieren. Dit hangt vaak af van de bedrijfscultuur en sector.

afbeelding