De laatste berichtgeving van de Spaanse minister Yolanda Díaz over het invoeren van een korte werkweek in Spanje heeft veel interesse gewekt. Deze aanpassingen, die de normale werkweek van 40 naar 37,5 uur willen verminderen, zorgen voor vragen bij werknemers. Een belangrijke vraag die leeft, is of deze verkorting van de werktijd ook betekent dat de lonen omlaag gaan.
De centrale vraag die veel werknemers bezighoudt, is of hun salaris zal dalen met de invoering van de korte werkweek. Het antwoord, zoals bevestigd door minister Díaz, is dat het salaris gelijk blijft, zelfs als de werktijd vermindert. Dit is een cruciaal punt, omdat het de zorgen van veel werknemers wegneemt.
Werkgevers zullen verplicht zijn om de salarissen van hun werknemers te behouden, zelfs als de werkuren afnemen. Dit betekent dat de werknemers meer vrije tijd krijgen zonder dat dit ten koste gaat van hun inkomsten. De gedachte achter deze maatregel is om een betere balans tussen werk en privéleven te creëren.
Volgens de verwachtingen zal een kortere werkweek meer dan 12 miljoen mensen in de arbeidssector ten goede komen die nog steeds 40 uur per week werken. Bijna 17% van de werknemers heeft namelijk al recht op een werkweek van 37,5 uur of minder. Door deze maatregel krijgen de betrokkenen jaarlijks 150 uur minder werk, waardoor ze van de huidige 1950 uur naar 1800 uur per jaar gaan.
Hoewel de nieuwe werkweek geen salarisverlaging met zich meebrengt, verandert wel de waarde van de gewerkte uren, omdat die hoger zal zijn. Dit betekent dat 50% van de werkweek ongeveer 18 uur zal zijn in plaats van de huidige 20 uur. Het is goed mogelijk dat medewerkers langer gaan werken, misschien wel 10 uur per dag in plaats van de gebruikelijke 8, om die extra vrije dag goed te maken. Maar dat is nog niet helemaal zeker.