Nederlandse kopers herstellen verlaten dorp in Spanje en trekken nieuwe bewoners aan

Nederlandse kopers herstellen verlaten dorp in Spanje en trekken nieuwe bewoners aan
beeld: YouTube / screenshot

Bárcena de Bureba, een klein dorp gelegen op 27 kilometer van Briviesca in de Spaanse provincie Burgos, heeft zijn eerste bewoners in meer dan 40 jaar gekregen. Het dorp stond leeg en verlaten, de stenen huizen waren geplunderd en vervallen, en zelfs de kozijnen waren verdwenen. Maar dat veranderde toen het Nederlandse koppel Maaike Geurts en Tibor Strausz besloot om in janurai 2024 het hele dorp te kopen voor 350.000 euro. Hun doel? Het opzetten van een zelfvoorzienende eco-gemeenschap.

Na het vinden van het dorp via de website Aldeasabandonadas, begonnen Geurts en Strausz met het herstelwerk. Zonder toegang tot elektriciteit of stromend water installeerden ze zonnepanelen en maakten plannen om water uit de nabijgelegen rivier drinkbaar te maken. Samen met hun dochters, Trisa en Riva, brengen ze nu regelmatig tijd door in Bárcena, met als doel hier uiteindelijk permanent te wonen. Ondertussen houden ze nog steeds hun basis in Amsterdam.

Het koppel wil van Bárcena de Bureba een voorbeeld maken van duurzaam leven. Door een ‘voedselbos’ aan te planten, hopen ze het dorp zelfvoorzienend te maken. “We willen inspireren en laten zien dat het mogelijk is om ecologisch verantwoord te leven,” zegt Maaike. “Door het uitputten van de grond zijn er minder organische stoffen, en CO₂ verdwijnt, waardoor de grond minder water vasthoudt en droogte verergert.” Hun project, Arbdol genaamd, verwijst naar het woord ‘boom’ in het Spaans en ‘aarde’ in het Nederlands en draagt de slogan “Een regeneratief verhaal.”

Recent organiseerde het stel een ontmoeting in Amsterdam voor geïnteresseerde gezinnen. Twee van deze families hebben inmiddels bevestigd dat ze zich in 2025 zullen aansluiten bij de eco-gemeenschap in Bárcena. “We zijn erg blij met deze ontwikkeling,” vertelt Maaike. De bedoeling is om een hechte gemeenschap te vormen die gezamenlijk kan werken aan de wederopbouw en het onderhoud van het dorp.

Een cruciaal onderdeel van hun plan is de aanplant van paulownia-bomen, die bekend staan om hun snelle groei en lichtgewicht hout. “Over een paar jaar hebben we al een flinke voorraad hout,” legt Tibor uit. Voor de realisatie van hun project werken ze samen met een Nederlandse universiteit die helpt om de duurzaamheid van hun energievoorziening te monitoren en te verbeteren.

Een van de trekpleisters van het dorp is de vervallen romaanse kerk, die eigendom is van het aartsbisdom Burgos. Er bestaat belangstelling vanuit Nederland om deze te renoveren, maar het is nog niet duidelijk of dat haalbaar is. “Het zou mooi zijn om het een gemeenschapscentrum te maken, bijvoorbeeld voor jongeren,” merkt Maaike op.

Bij hun aankomst in Bárcena vonden Maaike en Tibor onverwachte steun in de persoon van Carlos, een gepensioneerde die decennia geleden een huis in het dorp kocht. Carlos heeft de afgelopen jaren een bescheiden bijdrage geleverd aan het onderhoud van het dorp en is blij met het project van het Nederlandse koppel. In september werd het dorp al kortstondig nieuw leven ingeblazen tijdens het poëziefestival Silvestris dat honderden bezoekers trok en voor een bruisende sfeer zorgde.

Bekijk HIER meerdere foto’s van de kopers en het dorp.

dorp
Documentaire over Nederlanders die een heel dorp in Spanje hebben gekocht
Het verhaal van de Nederlanders Maaike en Tibor, die een klein dorp in de provincie Burgos hebben gekocht, is een mooi voorbeeld van buitenlanders die geld, ideeën en veel energie investeren in het herstellen van verlaten dorpjes in Spanje. Hun verhaal is nu vastgelegd in een documentaire.
logo1 1www.spanjevandaag.com
pueblo
Nederlanders kopen een verlaten dorp met 50 gebouwen in Burgos
Een vervallen dorp in Burgos was ten dode opgeschreven, maar krijgt nu een tweede kans dankzij een Nederlands echtpaar. Zij hebben grootse plannen om het dorp te revitaliseren en er weer leven in te brengen.
logo1 1www.spanjevandaag.com