PALMA – Er is een rel onder journalisten in Spanje omdat een rechter twee dagen geleden agenten stuurde naar het hoofdkantoor van de Diario de Mallorca om informatie in beslag te nemen bij journalisten. Twee agenten in burger melden zich bij het kantoor van de lokale krant omdat ze een computer, telefoon en pincodes mee wilden nemen van de journalist die de zaak “cursach” in behandeling heeft.
Rechter nummer 12 Miguel Florit is bezig met het onderzoek naar een grote fraude- en corruptie zaak op Mallorca die de naam “Caso Cursach” heeft gekregen. Hoofdpersoon in die zaak is de zakenman Bartolomé Cursach die ook wel de maffiabaas van het nachtleven op de Balearen wordt genoemd. Ondanks dat hij verdacht wordt van 16 strafrechtelijke feiten loopt hij nog altijd vrij rond.
In deze complexe zaak is niet alleen de zakenman Cursach betrokken maar ook agenten van de politie die geld kregen voor informatie, ambtenaren en politici (van de Partido Popular) die omgekocht werden en nog veel meer mensen die dankzij getuigen ontmaskerd zijn.
In het kader van het nog lopende onderzoek naar Cursach gaf rechter Miquel Florit de politie de opdracht om informatie te zoeken en met dat doel stuurde hij agenten naar het hoofdkantoor van de lokale krant Diario de Mallorca.
In dat kantoor wilden twee agenten in burger van de Policía Nacional de mobiele telefoon en alle codes om deze te deblokkeren hebben van de journalist Kiko Mestre. Ook werd een computer opgeëist maar weigerden de medewerkers van de krant deze af te geven.
De krant heeft aangekondigd dat ze vanwege beroepsgeheim en vrijheid van informatie, aan niemand materiaal zullen geven waarop de agenten weer vertrokken. De dag erna kon de politie via een alternatieve manier toch de informatie in beslag nemen waarop er een aaneenschakeling van klachten in de Spaanse media ontstond.
Naast de politieactie bij het kantoor van de Diario de Mallorca werd ook bij het persbureau Europa Press informatie over de Caso Cursach in beslag genomen. Ondanks de klachten van de hoofdredactrice van het persbureau namen de agenten toch mobiele telefoons en computers mee.
Ondertussen klagen niet alleen de journalisten van de Diario de Mallorca en Europa Press over de hele zaak en het gebrek van beroepsgeheim maar zijn er op meerdere plaatsen in Spanje journalisten die klagen over de persvrijheid en vrijheid van informatie.
Beide kranten hebben inmiddels bij het Hooggerechtshof op Mallorca ook al een klacht ingediend tegen de rechter op Mallorca.
Boca tapada
Ondertussen is er een actie op internet gestart waarbij er aan journalisten in het hele land gevraagd wordt om foto’s te plaatsen waarop men de mond afdekt (boca tapada). Op die manier wil men protesteren tegen de vrijheid van informatie en het beroepsgeheim verdedigen.