MADRID – Zoals het er nu naar uitziet zal Spanje opnieuw geen deel uit gaan maken van het nieuw op te zetten Trans Europ Express 2.0. Terwijl de spoorwegmaatschappijen in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk samenwerken om de TEE weer nieuw leven in te blazen, wil de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe op dit moment niet mee doen met het Europese treinen-plan.
De TEE of Trans Europ Express werd begin jaren 90 gestopt nadat het netwerk van luxueuze binnenlandse en internationale sneltreinen in Europa in 1957 naar het idee van F.Q. den Hollander (toenmalig president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen) werd gestart.
De TEE 2.0 moet een milieuvriendelijk Europees alternatief worden om te reizen binnen de Europese Unie door diverse landen met elkaar te verbinden via een speciaal treinnetwerk. De Deutsche Bahn in Duitsland is de grondlegger van de nieuwe TEE die eind 2021 al moet gaan rijden. De spoorwegmaatschappijen in Duitsland (DB), Frankrijk (SNCF), Zwitserland (CFF) en Oostenrijk (OBB) doen alvast mee met het TEE-project maar Spanje (Renfe) voorlopig nog niet. De reden voor de afwezigheid van Renfe is niet bekend.
Meer informatie is HIER (PDF) in het Duits te lezen.
Barcelona in 2024
Toch zal er in december 2024 een route moeten komen tussen Zürich en Barcelona maar dat zal niet uitgevoerd worden door het Spaanse Renfe maar door een andere spoorwegmaatschappij. Er moeten ook verbindingen komen met Amsterdam (december 2021) en Brussel (december 2023) maar het is ons niet bekend of de NS en NMBS meedoen met het TEE 2.0 plan.
TEE 1957-1993
Spanje heeft eigenlijk nooit echt deelgenomen aan het TEE-traject maar er waren wel treinen die in Catalonië stopten, te weten in Portbou (Gerona) op de Franse grens en in Barcelona. Het ging om de eindstop of beginpunt van het TEE-traject Genève-Barcelona-Genève met de zogenaamde Catalan Talgo.
De treindienst tussen Genève en Barcelona bestond oorspronkelijk uit twee delen waarbij de reizigers op station Portbou moesten overstappen van een Frans in een Spaans treinstel of omgekeerd. De treinen van het Spaanse Talgo-netwerk konden niet aan het TEE-verkeer deelnemen omdat Spanje breedspoor heeft en geen normaalspoor.
In 1968 werd dit opgelost met de Talgo III RD, met aanpasbare spoorwijdte. Aan de grens tussen Spanje en Frankrijk kon de wielafstand veranderd worden en hoefden de passagiers niet over te stappen. Na geslaagde proefritten werd in 1969 de Catalan Talgo in het TEE-net opgenomen.