Spaanse advocaat die de toeslagenaffaire aan het licht bracht in Málaga onderscheiden

Spaanse advocaat die de toeslagenaffaire aan het licht bracht in Málaga onderscheiden
beeld: @FMAlcantara / twitter
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MÁLAGA – De van oorsprong Spaanse advocaat Eva González Pérez die al tientallen jaren in Nederland woont is de verantwoordelijke dat de toeslagenaffaire aan het licht kwam in Nederland waardoor het kabinet-Rutte III viel en 26.000 ouders en 70.000 kinderen hun gelijk kregen wat betreft interechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslagen. Zij is nu voor haar werk onderscheiden door het Colegio de Abogados de Málaga en kreeg de prijs voor jurist van het jaar.

Het is alweer zeven jaar geleden dat de van oorsprong uit Cáceres komende advocaat Eva González Pérez de alom bekende toeslagenaffaire of kinderopvangtoeslagaffaire aan het licht bracht. Advocaat Eva González Pérez had in 2015 de Nationale ombudsman gevraagd onderzoek te doen naar de zogenaamde CAF 11-zaak. González Pérez was daarna in 2016 erachter gekomen dat de Belastingdienst een bestand bijhoudt met tweede nationaliteiten. In februari 2016 diende advocaat Eva González Pérez, die een grote groep ouders bijstond, een klacht in bij de Belastingdienst.

Eigenlijk is advocaat Eva González Pérez niet meer Spaans te noemen want ze kwam in 1975 op tweejarige leeftijd naar Nederland na een verblijf bij haar opa en oma in Cáceres (Extremadura) omdat haar ouders al in 1973 naar Nederland trokken voor een betere toekomst. Haar vader werkt als gastarbeider in Eindhoven en even later volgt haar moeder.

In deze krant was in 2020 nog te lezen dat de advocate in 2014, lang voordat de toeslagenaffaire een politiek schandaal werd, in aanraking kwam met de affaire. Dat gebeurde via haar echtgenoot die bij een gastouderbureau werkt en verontruste telefoontjes kreeg van ouders waarvan de kinderbijslag plotseling was stopgezet.

Nadat Eva González Pérez diverse brieven van ouders heeft gelezen begint zij zich te realiseren dat er meer aan de hand is. Want niet alleen wordt de kinderbijslag voor veel ouders stopgezet, zij moeten ook de belastingdienst terug gaan betalen waardoor veel families in grote financiele problemen terecht zijn gekomen. 

Nadat ze meerdere families heeft kunnen helpen maar de officiële instanties elke keer weigeren haar verder te helpen, schrijft ze in 2017 een brief naar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij begint meteen met kamervragen stellen waarna ook de pers zich ermee gaat bemoeien en de hele affaire bekend werd met het resultaat van vrijdag 15 januari 2021 tot gevolg … het einde van kabinet Rutte III.

Toeslagenaffaire in het kort: In de periode van 2004 tot 2019 ging het naar schatting om 26.000 ouders en daarmee 70.000 kinderen. Zij hadden – vaak kleine – fouten gemaakt of waren misleid door gastouderbureaus, en moesten daarom de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen. Veel gedupeerde ouders raakten hierdoor in de schulden, die in sommige gevallen opliepen tot tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro’s. Sommige van de gedupeerden kregen hierdoor te maken met grootschalige ontwrichting van hun leven door onder meer verlies van baan of huis, uithuisplaatsing van kinderen of psychische problemen.