MADRID – Tijdens een speciale persconferentie in het Palacio de la Moncloa heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez deze vrijdag verkiezingen aangekondigd voor zondag 28 april. Deze verkiezingen komen er omdat de staatsbegroting van de PSOE niet werd aangenomen in het parlement.
Het wordt in Spanje dus een lente van verkiezingen: op 28 april algemene parlementsverkiezingen en op 26 mei Europese Parlementsverkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen en in de meeste regio’s ook autonome parlementsverkiezingen. Er komt dus geen super-zondag (super domingo) met alle verkiezingen op een datum maar twee verschillende dagen.
Pedro Sánchez kwam na een motie van wantrouwen op 4 juni 2018 aan de macht nadat een parlementaire meerderheid de voormalige premier Mariano Rajoy en de PP naar huis stuurde. Met 180 stemmen voor en 169 stemmen tegen kwam Sánchez legaal aan de macht want een premier wordt gekozen door de 350 parlementsleden en niet door het volk. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Spanje dat een motie van wantrouwen succes had.
Tijdens de persconferentie liet Sánchez weten dat de voorgestelde sociale staatsbegroting die ten goede komt aan alle Spanjaarden, ongeacht waar ze wonen, leeftijden en geslacht om politieke partij gerichte redenen door o.a. de rechtse en centrumrechtse partijen niet werden aangenomen.
Datzelfde geldt ook voor de Catalaanse partijen die alleen maar aan zelfbeschikking denken en de sociale verbeteringen van dalle Catalanen niet steunen en dus ironisch de kant kozen van de rechtse partijen die alleen maar een artikel 155 willen voor catalonië.
De PP bekritiseert de persconferentie omdat men deze ziet als het begin van de verkiezingscampagne. Tijdens de persconferentie van Pablo Casado was echter ook de verkiezingsposter te zien. De PP zou liever zien dat alle verkiezingen op 26 mei zouden plaatsvinden. Ook andere partijen zoals Ciudadanos en VOX bekritiseren de aangekondigde verkiezingen terwijl ze daar wel continue om vroegen.
Nu bekend is dat zondag 28 april de verkiezingsdag is zal de campagne plaatsvinden tussen 12 en 26 april waarmee deze deels samenvalt met de Semana Santa (Pasen) en de verkiezingscampagne voor de andere verkiezingen van 26 mei.
Stemmen
Buitenlanders, dus ook Nederlanders en Belgen, die officieel in Spanje wonen mogen wel kritiek hebben op de politiek in Spanje (dat mag in een democratie) maar men mag niet stemmen voor de algemene en autonome verkiezingen.
Buitenlanders mogen alleen meedoen met gemeenteraadsverkiezingen in de woonplaats waar men officieel staat ingeschreven. Daarnaast mogen buitenlanders in Spanje stemmen voor de Europese parlementsverkiezingen, maar dan wel op Spaanse kandidaten.