MADRID – Het minimumpensioen voor gepensioneerden zal progressief toenemen tot ongeveer 1.200 euro per maand in de komende vier jaar, volgens de overeenkomst die woensdag is bereikt tussen de minister van Sociale Zekerheid, José Luis Escrivá, en de voorzitters van de grootste vakbonden CCOO en UGT.
De vakbonden en de minister zijn overeengekomen om de minimale bijdragende-pensioenen geleidelijk tot 2027 te verhogen tot 60% van het mediane inkomen (voor een huishouden van twee volwassenen). Volgens het ministerie van Sociale Zaken zullen deze uitkeringen over vier jaar 16.500 euro/bruto per jaar bedragen, wat neerkomt op ongeveer 1.178 euro/bruto per maand in 14 termijnen. Dit bedrag zal waarschijnlijk iets hoger zijn, omdat het mediane inkomen in deze periode ook zal stijgen. Aan de andere kant zullen de niet-bijdragende minimumpensioenen worden verhoogd tot 75% van de armoedegrens (voor een eenpersoonshuishouden) in 2027.
Het pensioensysteem in Spanje bestaat in feite uit twee pilaren, de zogenaamde ‘pensiones contributivas’ (bijdragende-pensioenen) en de ‘pensiones no contributivas’ (niet-bijdragende pensioenen). Het verschil tussen beide is of de gepensioneerde heeft bijgedragen aan de opbouw van een pensioen of niet.
Deze overeenkomst tussen het ministerie en de vakbonden is onderdeel van de pensioenhervorming de komende jaren in Spanje. Op dit moment besteedt Spanje bijna 12% van zijn bruto binnenlands product (bbp) aan pensioenen. Het is echter voorspeld dat dit in 2050 meer dan 15% zal zijn. De filosofie van deze hervorming is om deze kloof te dichten, die op dit moment rond de 15 miljard euro per jaar bedraagt in termen van het bbp in 2023.
Daarnaast wil de regering de koopkracht van gepensioneerden versterken. Om dit te bereiken, heeft de regering voorgesteld om de sociale bijdragen te verhogen, vooral voor bedrijven en degenen met hogere salarissen. Tegelijkertijd zal de berekeningsperiode voor pensioenen worden verlengd, worden de minimumpensioenen verbeterd en zal de dekking voor niet gewerkte jaren en de genderkloof worden uitgebreid. KLIK HIER om daar meer over te lezen.