Wordt het ICE- of noodnummer op de mobiele telefoon ook gebruikt in Spanje?

Wordt het ICE- of noodnummer op de mobiele telefoon ook gebruikt in Spanje?
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Een noodnummer instellen kan wel eens het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarom is het verstandig om er een in te stellen op jouw smartphone. Dat is althans wat men in Nederland en België doet met de zogenaamde ICE- of noodnummers. Maar kent men in Spanje dat systeem ook en wordt daar gebruik van gemaakt?

Het zal je maar overkomen als je onderweg bent naar een afspraak en je onderweg betrokken raakt bij een ongeluk. Stel je bent na dat ongeluk niet aanspreekbaar voor omstanders. Grote kans is dan dat het internationale 112 het eerste nummer is dat gebeld gaat worden. Maar wat als de hulpdiensten ter plaatse zijn? Wie moeten ze uit jouw omgeving bellen om hem of haar op de hoogte te stellen van het ongeluk?

Daarom wordt in Nederland en België door o.a. het Rode Kruis en de politie aangeraden om gebruik te maken van ICE wat staat voor In Case of Emergency. Door ICE1, ICE2 en ICE3 voor de naam van een contactpersoon te plaatsen kunnen hulpverleners meteen zien wie ze als eerste moeten bellen in geval van een ongeluk.

Dat systeem werd in 2007 al ingevoerd en veel mensen hebben ICE-contacten in hun lijst van telefoonnummers staan. Het initiatief is in 2005 in Groot-Brittannië begonnen en heeft zich naar verschillende landen verspreid, waaronder Nederland en België. Maar hoe zit dat met Spanje?

Spanje: ICE = Aa

ICE staat dus voor In Case of Emergency, maar in Spanje is het gebruik van Engelse woorden en termen niet zo heel gebruikelijk. In Case of Emergency zou in het Spaans ‘En Caso de Emergencia’ heten maar een code ECE wordt niet gebruik als ECE-nummer markering voor noodnummers.

In Spanje wordt in de regel geen gebruikgemaakt van ICE of ECE en het melden van ICE1, ICE2 en ICE3 zou als je in Spanje verblijft geen effect hebben omdat men niet bekend is met het systeem. 

In 2009 was er echter wel een initiatief wat door het Rode Kruis (Cruz Roja) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Ministerio del Interior) werd opgezet met als aanduiding ‘Aa’ van ‘Avisar a’ ofwel ‘Waarschuwen van’. 

De bedoeling was om Aa voor de naam te plaatsen die als eerste gebeld moet worden in geval van een ongeluk, net zoals ICE dus. Maar dat systeem wordt bijna niet gebruikt en de meeste inwoners van Spanje zijn er ook niet bekend mee.

Telefoon geblokkeerd

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een screenlock ingesteld op de mobiele telefoon. Dus zelfs als de hulpverleners een naam, ICE- of Aa-nummer hebben, dan kunnen ze daar nog niets mee: zonder de juiste pincode, wachtwoord, patroon of vingerafdruk is een smartphone vergrendeld en onbruikbaar voor anderen.

Diverse fabrikanten van smartphones staan het toe om zonder een telefoon te ontgrendelen toch de ICE-nummers te zien met een zogenaamde ICE-functie. Of dat bij jouw telefoon ook zo is zul je moeten kijken bij de instellingen.

Er zijn ook verschillende apps die voor de Android en iOS telefoons te downloaden zijn waarmee je de ICE-contacten kunt organiseren, maar waarin je ook medische gegevens kunt opslaan die eventueel handig zijn in geval van een ongeluk, te denken valt aan de bloedgroep, allergieën, naam huisarts, adressen etc.