MADRID – Elke dag krijgen we bij de redactie tientallen vragen binnen over veel verschillende onderwerpen die met de corona-crisis en de noodtoestand in Spanje te maken hebben. Wij doen altijd ons best om deze vragen te beantwoorden en het valt ons op dat veel vragen gaan over de ITV autokeuringen en het verlengen van de rijbewijzen.
Als je in Spanje officieel resident bent en dus een hoofdwoning hebt, zul je ongetwijfeld ook een auto of ander gemotoriseerd voertuig hebben met een Spaans kenteken. Daarnaast zullen de meeste buitenlandse inwoners die al enkele jaren in Spanje wonen een Spaans rijbewijs hebben.
Nu het land gedurende twee maanden plat heeft gelegen en er sinds 4 en 11 mei tijdens de de-escalatie en het vier fasen-plan weer meer mobiliteit mogelijk is en winkels en instanties langzaamaan de deuren openen, vragen veel mensen zich af hoe het zit met de verplichte Spaanse ITV (APK) keuring en hoe het zit met de rijbewijzen in Spanje.
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:
Het Nederlands/Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje
Het Nederlands/Belgisch rijbewijs in Spanje
Een Spaans rijbewijs aanvragen
Rijbewijs categorieën in Spanje
Auto invoeren in Spanje
Auto met Nederlands kenteken keuren in Spanje
Autokeuring of ITV in Spanje
ITV-keuring
Om naar de juiste antwoorden te zoeken hebben we o.a. gekeken naar de website van de Dirección General de Tráfico (DGT) en de website van het AECA-ITV. Daar staan de antwoorden op de meeste vragen over de verplichte ITV-keuring, de noodtoestand etc.
Wat gebeurd er als mijn ITV verloopt tijdens de noodtoestand?
Als daar sprake van is wordt deze automatisch na het opheffen van de noodtoestand verlengd via een bepaald systeem (zie tabel). Dat houdt dus in dat op het moment dat de noodtoestand in Spanje voorbij is, men nog een x-aantal dagen de tijd heeft om het voertuig te laten keuren. Het systeem is sinds 15 mei (aangepast) als volgt: automatisch 30 dagen verlenging + 15 dagen en daarna voor elke week sinds de aanvang van de noodtoestand 15 dagen extra verlenging.
Mag ik met een verlopen ITV rondrijden tijdens de noodtoestand?
Ja, men mag zolang de noodtoestand duurt met een verlopen ITV rondrijden zonder dat de politie een boete mag/kan geven en zonder dat dit effect heeft op de autoverzekering in het geval van bv. een aanrijding.
LET OP: Mocht de ITV reeds voor de noodtoestand verlopen zijn en je kunt niet aantonen dat je een afspraak had gemaakt en de politie komt daarachter dan kan er alsnog een boete gegeven worden.
Wanneer gaan de ITV keuringsstations weer open?
In de de-escalatiefase 1 is het toegestaan om de ITV keuringsstations te openen in die provincies, gezondheidsdistricten en eilanden die in Fase 1 zijn beland. In Fase 0 zijn de ITV keuringsstations nog gesloten. Er is een beperkte capaciteit en u moet altijd een afspraak maken via het cita previa systeem (maar dat is eigenlijk altijd al verplicht).
Ik woon in een gebied met Fase 1, moet ik nu naar de ITV gaan?
Als de ITV van jouw voertuig verlopen is en je woont in een Fase 1 gebied dan kun je dus naar een ITV keuringsstation gaan maar dat is niet verplicht. Zolang als de noodtoestand duurt kun je rond blijven rijden met een verlopen ITV. Na de noodtoestand heb je de tijd om dan een nieuwe ITV-keuring te doen. Houdt daarbij wel rekening met de onderstaande data (zie tabel).
Tot wanneer kan ik een ITV-keuring doen na de noodtoestand?
Het Ministerie van Industrie heeft een lijst samengesteld met daarop de limieten (datum) voor de ITV keuring (moratoria). In onderstaande tabel is te zien wanneer een ITV verlopen zou zijn (kolom 1) en de extra dagen dat je de tijd hebt om naar de ITV-keuring te gaan (k0lom 2). Het gaat hier wel om limieten dus het is altijd aan te raden zo snel mogelijk de ITV te doen.
UPDATE: Op vrijdag 15 mei heeft de regering veranderingen aangekondigd wat betreft de periode dat men ná de noodtoestand naar de ITV-keuring mag gaan. Daar zijn 15 dagen extra bijgekomen en voor elke week sinds aanvang van de noodtoestand nog eens 15 dagen extra.
14-20 maart | + 45 dagen (30+15 dagen) |
21-27 maart | + 60 dagen (30+2×15 dgn) |
28 maart-3 april | + 75 dagen (30+3×15 dgn) |
4-10 april | + 90 dagen (30+4×15 dgn) |
11-17 april | + 105 dagen (30+5×15 dgn) |
18-24 april | + 120 dagen (30+6×15 dgn) |
25 april-1 mei | + 135 dagen (30+7×15 dgn) |
2-8 mei | + 150 dagen (30+8×15 dgn) |
9-15 mei | + 165 dagen (30+9×15 dgn) |
16-22 mei | + 180 dagen (30+10×15 dgn) |
23-30 mei | + 210 dagen (30+11×15 dgn) |
Wat is er veranderd bij het proces van de ITV-keuring?
Diegene die toch een ITV gaan laten uitvoeren zullen merken dat er enkele zaken veranderd zijn. Er worden maatregelen getroffen om zo min mogelijk fysiek contact te hebben tussen de werknemers/inspecteurs en de automobilisten. Dat houdt dus in dat het personeel niet de gebruikelijke tests van licht, ruitenwissers, claxon en gordels zal uitvoeren en dat de automobilisten dat zelf dienen te doen.
Zowel het personeel als de automobilisten moeten verplicht mondkapjes dragen. Het is alleen toegestaan met pinpas of creditcard te betalen en het personeel op kantoor wordt beschermd met plexiglas schermen terwijl er ook minder mensen tegelijk binnen mogen zijn.
Spaans rijbewijs
Mijn Spaans rijbewijs is verlopen, mag ik blijven rijden?
Ja, alle rijbewijzen die tijdens de noodtoestand verlopen worden automatisch na afloop van deze noodtoestand met 60 dagen verlengd. Dat houdt dus in dat tijdens de noodtoestand men met een verlopen rijbewijs mag rondrijden terwijl de politie geen boetes mag/kan geven.
Kan ik mijn rijbewijs verlengen/vernieuwen in Fase 1?
Ja, in Fase 1 zijn de meeste (niet alle) ‘centros de reconocimiento médico de conductores’ ofwel medische keuringscentra opengegaan. In Spanje moet men ongeacht de leeftijd verplicht naar dit soort centra gaan voordat men bij het Jefatura Provincial de Tráfico een rijbewijs gaat halen.
In de meeste ‘centros de reconocimiento médico de conductores’ kan alles geregeld worden: zo wordt men medisch getest, wordt er een foto gemaakt en kun je een nieuw rijbewijs aanvragen wat daarna per post naar de woning wordt gestuurd.
LEESTIP: Het Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje
En hoe zit het als ik een buitenlands rijbewijs heb?
Nederlanders en Belgen woonachtig in Spanje kunnen gebruik (blijven) maken van hun Nederlandse of Belgische rijbewijs tot het einde van de geldigheid van dit rijbewijs.
Degene die een rijbewijs hebben met een onbeperkte geldigheidsduur (zoals sommige Belgen en Duitsers) of een geldigheid van meer dan 15 jaar dienen na twee jaar officieel woonachtig (resident) te zijn in Spanje een Spaans rijbewijs aan te vragen.