De Spaanse weerdienst AEMET voorspelt dat het deze zomer waarschijnlijk warmer dan normaal zal zijn op het Spaanse vasteland (Iberisch Schiereiland), de Canarische Eilanden en de Balearen. Bovendien zullen de verwachte neerslagcijfers niet voldoende zijn om de droogte in Spanje te verlichten, volgens de belangrijkste AEMET-woordvoerder Rubén del Campo. De voorspelling voor juni, juli en augustus wijst er met een “zeer hoge waarschijnlijkheid” van meer dan 70% op dat de zomer in heel Spanje warmer zal zijn.
Het is onzeker of deze zomer net zo’n extreme hitte zal brengen als in 2022, die recordtemperaturen kende en de boeken inging als de warmste zomer van de afgelopen 50 jaar. Er is echter een kans van 50% tot 70% dat het een zeer warme zomer zal zijn, waardoor het tot de top 20% van de warmste zomers van de afgelopen drie decennia zal behoren.
De voorspellingsmodellen geven op dit moment geen duidelijk beeld van de neerslag en het is mogelijk dat er onweersbuien zullen optreden, vooral in juni. “Het lijkt er echter op dat de verwachte regenval gedurende de zomer niet voldoende zal zijn om de meteorologische droogte in Spanje te verlichten,” waarschuwde de woordvoerder van AEMET. Volgens de deskundige moet Spanje wachten tot de herfst en de hoeveelheid regen afwachten om te beoordelen of het voldoende is om de waterschaarste te verminderen. “Op dit moment is het onmogelijk om dit te voorspellen” volgens Rúben del Campo.
In de afgelopen jaren heeft Spanje warmere zomers dan normaal gehad, wat heeft geleid tot een toename in frequentie en intensiteit van hittegolven. Het jaar 2022 was bijvoorbeeld het warmste jaar ooit geregistreerd in Spanje, maar ook in heel Europa. Volgens gegevens van de Spaanse weerdienst AEMET zijn de zomers in Spanje sinds de jaren tachtig steeds warmer geworden, met steeds frequentere en intensere hittegolven. Het is aangetoond dat de zomers steeds langer duren en al vijf weken langer zijn geworden, met een toename van negen dagen per decennium.
Het effect op ecosystemen en mensen is al merkbaar. Warmere zomers zorgen voor een groter risico op bosbranden, droogte en gezondheidsproblemen gerelateerd aan hitte, zoals hittestress en uitdroging. In 2023 ervaart Spanje al abnormaal hoge temperaturen sinds het begin van de lente.