Spanje en Marokko hervatten na twee jaar onderbreking de Marhaba

Spanje en Marokko hervatten na twee jaar onderbreking de Marhaba
beeld: Europa Press
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Nu de diplomatieke ruzie tussen Spanje en Marokko is bijgelegd, is op 15 juni in Spanje de Marhaba, in Spanje bekend als de ‘Operación Paso del Estrecho’, begonnen. Traditiegetrouw zijn er miljoenen Noord-Afrikanen en dus ook Marokkanen die vanuit diverse Europese landen door Spanje reizen en in het zuiden van het land op de ferry stappen om naar Marokko te gaan. De afgelopen twee jaar (2020 en 2021) was dat niet mogelijk maar in 2022 gaat de Marhaba wel door.

De ‘Operación Paso del Estrecho’ in het Spaans en ‘Marhaba’ in het Marokkaans vindt normaal gesproken elk jaar plaats tussen 15 juni en 15 september. In 2019 maakten 3.340.045 passagiers en 760.215 voertuigen de oversteek vanuit de havens van Algeciras, Tarifa, Málaga, Motril, Almería, Alicante, Valencia en in de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta. 

Terwijl in Spanje elk jaar het plan ‘Operación Paso del Estrecho’ in werking treedt waar medewerkers van de Spaanse Verkeersdienst DGT, de Spaanse Burgerwacht (Protección Civil) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende politiekorpsen aan mee werken, wordt er vanuit de Marokkaanse kant niet veel georganiseerd (volgens Wikipedia). Spanje zet dit jaar 15.995 agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil in.

Tijdens de oversteek zijn er jaarlijks meer dan 3,3 miljoen Marokkanen die hun thuisland bezoeken waarvan het grootste deel uit Frankrijk komt (38%) gevolgd door Spanje (18%), België (12%) en Nederland (11%). 44% van de Marokkanen maakt deze reis per vliegtuig gevolgd door 14% in de bus en 40% met de boot en eigen vervoer.

De ‘Operación Paso del Estrecho’ wordt al sinds 1986 georganiseerd maar eindigde in 2019. Vanwege de pandemie en het sluiten van de grenzen en de diplomatieke ruzie ging de Marhaba in 2020 en 2021 niet door. De speciale operatie regelt de heen- en terugreis van burgers van Noord-Afrikaanse afkomst die tijdens het zomerseizoen vanuit verschillende Europese landen naar Noord-Afrika reizen.