De verboden vragen op een Spaans sollicitatiegesprek

De verboden vragen op een Spaans sollicitatiegesprek
beeld: via canva.com

Wie heeft er nu geen stress voor een nieuw sollicitatiegesprek? Je wordt er op de rooster gelegd en krijgt het vuur aan de schenen. Veel mensen weten echter niet dat je niet zomaar alles kan worden gevraagd. In Spanje zijn er een heel aantal vragen waar zelfs hele hoge boetes tot 220.000 euro op kunnen staan.

Ben je gay? Geloof je in een bepaalde religie? Op wie stem je? Vragen die niet alleen onaangenaam en ongepast zijn, maar die tijdens een sollicitatiegesprek zelfs ronduit illegaal zijn. Vragen die afwijken van het strikt werkgerelateerde en persoonlijk worden, horen geen deel uit te maken van een selectieproces en zijn sinds een paar jaar zelfs verboden volgens de Spaanse wet.

Sinds juli 2022 verbiedt de wet voor gelijke behandeling en tegen discriminatie het dat bedrijven discrimineren wanneer ze iemand nieuw aannemen. Vooral dan wanneer het discriminatie betreft op vlak van geboorte, ras, geslacht, religie, persoonlijke meningen, leeftijd, fysieke beperkingen, seksuele geaardheid, ziekte, taal, socio-economische situatie of eender welke andere persoonlijke of sociale omstandigheid. De werknemer mag tijdens het sollicitatiegesprek dan ook naar geen van deze zaken vragen.

Indien iemand tijdens een sollicitatiegesprek toch zo een vragen voorgeschoteld krijgt, kan hij of zij de arbeidsinspectie inlichten. Die zal vanaf dan extra waakzaam zijn, en wanneer ze structurele discriminatie opmerkt, kunnen de boetes tot 225.018 euro oplopen. Ook voor de benadeelde persoon is een schadevergoeding een juridische mogelijkheid.

Wie in een sollicitatiegesprek toch dergelijke vragen voorgeschoteld krijgt, is dus volledig in zijn of haar recht om daar meer uitleg over te vragen of te weigeren te antwoorden. Men kan bijvoorbeeld rustig blijven en antwoorden “Ik verkies het me te focussen op mijn skills en professionele kennis dan op persoonlijke zaken”. Dat antwoord vertoont ook professionaliteit en directheid.