Er komt drie keer zo veel psychedelische Ayahuasca binnen bij vliegveld Madrid

Er komt drie keer zo veel psychedelische Ayahuasca binnen bij vliegveld Madrid
Beeld: via canva.com

Er komt drie keer zo veel psychedelische Ayahuasca binnen bij vliegveld Madrid

De Guardia Civil onderschepte bij het vliegveld Madrid-Barajas dit jaar al 33 kilogram Ayahuasca, 300 procent meer dan vorig jaar is dat. Wat is dat psychedelische drankje nu precies en waarom is het zo populair?

Ayahuasca is een geneeskrachtige drank met psychedelische effecten. De drank werd door sjamanen in het Amazonewoud gebruikt voor krachtige ceremonies. Deelnemers drinken samen van de drank en doorgaan allerlei hevige hallucinaties. De actieve stof in Ayahuasca is de alcaloide DMT (N,N-dimetiltriptamine).

DMT is natuurlijk aanwezig in ons lichaam, maar wordt normaal afgebroken als we de stof via de maag innemen. Ayahuasca bevat naast DMT echter een enzym dat er voor zorgt dat we de DMT toch opnemen, vandaar haar hevige effect.

Deelnemers aan een ceremonie doorgaan vaak hevige emotionele processen. In veel gevallen heeft dat ingrijpende psychologische veranderingen tot gevolg. De ceremonies blijken effectief bij behandeling van onder meer trauma’s en verslavingen.

DMT staat echter op de lijst van Verenigde Naties van psychotropische substanties uit 1971. In Spanje is het “gebruik, de productie, de import, export, handel, distributie en het bezit van de stof” compleet verboden, tenzij voor wetenschappelijke doeleinden.

De meeste drugs die op Barajas werden onderschept zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Cocaïne staat bovenaan de lijst met een totaal van 3,77 ton. Daarnaast werd ook 207 kilogram Marihuana en 65 kilogram MDMA gevonden.