Acht op de tien Spanjaarden is niet meer gelovig

Acht op de tien Spanjaarden is niet meer gelovig
Beeld: via canva.com

Acht op de tien Spanjaarden is niet meer gelovig

In Spanje, zoals in veel andere Europese landen, neemt de religieuze betrokkenheid gestaag af. Acht op de tien Spanjaarden identificeert zich niet met een bepaalde religie. Ondanks deze daling blijven bijna de helft van de gelovigen deelnemen aan religieuze activiteiten, zoals processies tijdens de Semana Santa en speciale kerkdiensten met Kerstmis of andere religieuze feestdagen.

Volgens een recente analyse van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) identificeren 80,4% van de Spanjaarden zich niet met een religie. Dit percentage omvat niet-praktiserende katholieken (36%), agnostici (14,2%), atheïsten (16,8%) en degenen die onverschillig of niet-gelovig zijn (13,4%). De resterende 19,6% betreft Spanjaarden die een religie aanhangen, verdeeld in twee categorieën: praktiserend katholiek met 17% en gelovige van een andere religie met 2,6%.

Hoewel religieuze praktijken in aantal afnemen, blijven er mensen actief betrokken bij religieuze rituelen. Ongeveer 47,6% van de gelovigen neemt wekelijks deel aan een religieuze ceremonie. Het percentage actieve Spanjaarden dat meerdere keren per maand of per jaar deelneemt, ligt op 40,2%, terwijl 12,2% aangeeft nooit of zelden te gaan.

Jongeren vertonen over het algemeen een afname in religieuze toewijding. Slechts 13,6% van de jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar en 12,9% van de 30- tot 39-jarigen zijn actief in een religie. Deze deelname neemt geleidelijk toe in oudere leeftijdsgroepen, waarbij 37,7% van de mensen van 70 jaar en ouder betrokken is bij een religieuze praktijk.

In de afgelopen decennia is het aantal atheïsten met drie keer toegenomen. Slechts 8% van de bevolking ouder dan zeventig beschouwt zichzelf als atheïst, terwijl dit percentage onder jongeren van 18 tot 29 jaar op 25,6% ligt.

In Spanje is Catalonië de autonome regio met de minste religieuze betrokkenheid. Maar liefst 86,9% van de inwoners van Catalonië geeft aan geen religie te praktiseren. Baskenland volgt als tweede (84,9% niet-religieuzen), terwijl Galicië op de derde plaats komt met 83,7%. Aan de andere kant zijn Melilla (37% actieve beoefenaars), Ceuta (29,5%) en Extremadura (26,1%) de meest religieuze gebieden van Spanje.