Zeilboten op de kust geslagen tijdens de storm bij Formentera

Zeilboten op de kust geslagen tijdens de storm bij Formentera
Beeld: Antena3 noticias / web

Zeilboten op de kust geslagen tijdens de storm bij Formentera

De recente storm die Spanje heeft geraakt, heeft ernstige gevolgen gehad voor diverse gebieden, met name de Balearen en het eiland Formentera. Luchtfoto’s illustreren hoe de sterke winden en zware regenval tientallen jachten en zeilboten tegen de rotsen hebben geworpen. Ondanks de waarschuwingen voor slecht weer zijn veel boten toch uitgevaren, wat resulteerde in desastreuze situaties. Video’s onderaan dit artikel.

Formentera heeft aanzienlijke schade geleden door de recente storm. Luchtbeelden laten zien hoe jachten en zeilboten door de krachtige golven tegen de rotsachtige kusten werden geslingerd. De storm bracht windstoten van meer dan vijftig knopen met zich mee, wat resulteerde in een chaotische situatie op zee. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de booteigenaren, aangezien er ruim van tevoren een weeralarm werd afgegeven voor ruwe zee en sterke windstoten.

Veel schepen die in de rustige baaien lagen aangemeerd, waren niet voorbereid op de plotselinge wijzigingen in het weer. Hoewel sommige eigenaren claimden dat hun boten correct waren afgemeerd, illustreren beelden dat velen zich op risicovolle locaties bevonden, wat hen kwetsbaar maakte voor de natuurkrachten.

Een andere kwestie die tijdens deze storm naar voren komt, is het gebruik van onwettige ligplaatsen. Formentera heeft vaak haar bezorgdheid geuit over het stijgende aantal jachten en zeilboten die zonder de vereiste vergunning aanmeren. Deze praktijk vergroot niet alleen de risico’s voor de vaartuigen zelf, maar ook voor de omliggende omgeving. Bij een storm kunnen dergelijke illegale ligplaatsen resulteren in aanzienlijke schade aan zowel de schepen als de kustlijn.

De lokale autoriteiten proberen al jaren deze praktijken te reguleren, maar de handhaving blijft moeilijk. De storm heeft de urgentie van genuanceerdere regelgeving en toezicht op de maritieme activiteiten rondom het eiland onderstreept.

Ga naar de inhoud