PP start rechtszaak tegen vermeende corruptie van de PSOE gebaseerd op een dubieus krantenartikel

PP start rechtszaak tegen vermeende corruptie van de PSOE gebaseerd op een dubieus krantenartikel
Beeld: via canva.com

PP start rechtszaak tegen vermeende corruptie van de PSOE gebaseerd op een dubieus krantenartikel

De Partido Popular (PP) heeft een nieuwe juridische stap gezet tegen de PSOE, door in de Nationale Hof een aanklacht in te dienen wegens vermeende illegale financiering, omkoping, witwassen en beïnvloeding in verband met de Koldo-zaak. Wat opviel in de verklaring waren niet alleen de beschuldigingen, maar ook de bewijsstukken: twee anonieme getuigenissen gepubliceerd op de website The Objective, die centraal staan in de aanklacht van de PP.

De klacht bevat een geluidsopname van een onbekende ondernemer die beweert zakken met contant geld (90.000 euro) te hebben geleverd bij het PSOE-kantoor aan de Calle Ferraz. De stem in de opname is echter vervormd en er worden geen verdere details gegeven over wie het geld zou hebben ontvangen of de aard van de vermeende financiële relaties.

De rechter Santiago Pedraz heeft de klacht naar de Anticorruptie procureur gestuurd om te beoordelen of er voldoende gronden zijn voor een onderzoek. Echter, het ontbreken van een politierapport ter ondersteuning van de aanklacht van de PP en de jurisprudentie van het Hooggerechtshof vereisen meer bewijs dan alleen een beschuldiging op basis van journalistieke getuigenissen.

Inmiddels heeft de PP van de gelegenheid gebruikgemaakt om het ontslag van de premier, Pedro Sánchez, te eisen tijdens de presentatie van de rechtszaak. Toch overwegen ze niet om een motie van wantrouwen in te dienen, simpelweg omdat de PP niet genoeg steun zou krijgen. Aan de andere kant heeft de PSOE de PP beschuldigd van gebrek aan geloofwaardigheid vanwege hun lange en bewezen verleden met corruptie.

De PSOE vindt dat zij niet hoeven aan te tonen dat ze geen fouten hebben gemaakt. In plaats daarvan vindt de PSOE dat de PP moet laten zien dat ze corrupt zijn en geld onder tafel hebben gekregen. Het indienen van een klacht op basis van een twijfelachtig krantenartikel met anonieme getuigen zonder echt bewijs is gewoon niet geloofwaardig.

De redactie (Remco) is vandaag jarig, hoera! 🎉🎂 Het is 16 oktober, ¡OLE! 💃 Misschien komt er vandaag iets minder nieuws online, zodat we genoeg tijd hebben om van de taart te genieten. Onze excuses daarvoor 😄🍰