Overzicht van de stijgende voedselprijzen in Spanje

Overzicht van de stijgende voedselprijzen in Spanje
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De inflatie in Spanje blijft een zorgwekkend probleem, vooral voor de prijzen van voedingsmiddelen. Volgens recente cijfers is de voedselinflatie bijna drie keer zo hoog als de gemiddelde inflatie. Sommige basisvoedingsmiddelen, zoals olijfolie, zijn meer dan 60% duurder geworden vergeleken met een jaar geleden.

De prijzen van voedingsmiddelen stijgen in Spanje veel sneller dan andere goederen en diensten. Volgens het recentste inflatiecijfer is de prijs van de boodschappenmand met 9% gestegen, tegenover een gemiddelde inflatie van 3,2%.

Vooral de prijzen van oliën en vetten schieten omhoog, met een stijging van maar liefst 44,5% vergeleken met vorig jaar. De prijs van olijfolie spant de kroon met een stijging van 66,7%. Ook andere basisproducten als rijst, peulvruchten en groenten zijn meer dan 15% duurder dan een jaar geleden.

In november 2023 zijn de prijzen van een aantal producten in Spanje sterk gestegen. De grootste prijsstijgingen waren te zien bij olijfolie (+66,7%), rijst (+17,1%), peulvruchten en groenten (+16,8%) en zoetwaren (+16,6%). Het Spaanse goud olijfolie is in november met 4,7% duurder geworden dan in oktober. In de eerste elf maanden van 2023 is de prijs van olijfolie met 53,8% gestegen en sinds februari 2021 zelfs met 164,1%.

Ook andere voedingsmiddelen zijn in november met twee cijfers duurder geworden, zoals varkensvlees (+12,9%), andere voedingsmiddelen (+10,2%), vers fruit (+10,1%) en schapenvlees (+10%).

Oorzaken prijsstijging

De sterke stijging van de voedselprijzen heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is er de oorlog in Oekraïne dat een belangrijke exporteur is van granen en plantaardige oliën. De verstoring van de export uit Oekraïne drijft de prijzen van deze basisgoederen wereldwijd op.

Daarnaast spelen de stijgende energieprijzen een rol. De productie en distributie van voedingsmiddelen vergt veel energie. Duurdere brandstof en elektriciteit drijven de kosten en dus ook de verkoopprijzen op.

Tot slot zorgt de zwakke euro ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar ervoor dat ingevoerde grondstoffen en producten duurder worden. Aangezien Spanje een groot deel van zijn voedingsmiddelen importeert, werkt dit eveneens inflatoir.