Nederlander verhuist naar Asturië om op afstand te werken, maar heeft geen internet

Nederlander verhuist naar Asturië om op afstand te werken, maar heeft geen internet
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Stephan, een 49-jarige Nederlander, is een van de eerste digitale nomaden die zich in Asturië heeft gevestigd. Hij woont in de gemeente Valdés, in een gehuurd huis dat hij deelt met zijn vrouw en twee dochters. Hij werkt als zelfstandige bedrijfsconsultant voor verschillende bedrijven. Iets meer dan een jaar geleden arriveerde hij in Muñás, een klein dorp in de gemeente Valdés. Hij was ervan overtuigd dat de faciliteiten voor zijn werk binnen handbereik zouden zijn: “Ze hadden me gezegd dat er geen problemen waren met de internetverbinding, maar de verbinding is heel slecht. Ik ben misleid,” zei deze Nederlander tegen de Spaanse pers.

Voordat hij naar Valdés verhuisde, informeerde en vroeg hij naar de situatie. De enige voorwaarde die Stephan stelde om zijn huis te huren, puur uit werknoodzaak, was beschikken over een goede internetverbinding. Een jaar later had hij bijna niets en werken is daardoor haast onmogelijk.

Er zijn natuurlijk mogelijkheden genoeg om internet te hebben tegenwoordig zoals een router 4G, Starlink of Eurona satelliet internet, maar in dit geval gaat het om glasvezelinternet. Het is duidelijk dat als je in Spanje op afstand wilt werken dat je je huiswerk goed moet doen.

Stephans geval is niet uniek. Het is niet nodig om naar een afgelegen dorp te gaan om zwarte gaten zonder een goede internetverbinding te vinden. In Gijón, in San Andrés de los Tacones, hebben ze nog steeds connectiviteitsproblemen.

De lokale autoriteiten hadden de inwoners van Valdés beloofd dat ze in december 2022 volledig glasvezel zouden hebben. Het is duidelijk dat de autoriteiten achterlopen. En iets zo alledaags als naar de radio luisteren via je mobiel wordt al een marteling.

Bryan, een buurtbewoner, maakt het elke dag mee. “Een medische afspraak maken, de krant lezen, naar de radio luisteren, een digitale afspraak maken om naar het stadhuis of de dokter te gaan, is onmogelijk. De app laadt niet.”

María is geboren in Asturië, maar heeft het grootste deel van haar leven in Nederland gewoond. Ze keerde tijdens de pandemie terug naar Gijón. Ze werkt als zelfstandige en werkt op afstand voor verschillende marketingbedrijven. Haar werk als remote worker stelde haar in staat om terug te keren naar haar geboorteland, maar ook niet zonder moeilijkheden, zoals slechte internetverbinding, maar ook de zoektocht naar een school voor haar kinderen tijdens de pandemie.

Digitale nomaden in Asturië

Het is moeilijk te weten hoeveel digitale nomaden zich in Asturië hebben gevestigd, omdat er geen officiële census bestaat die hen registreert. Veel van deze werknemers sluiten overeenkomsten met hun bedrijven om op afstand te werken en hoeven geen administratieve stappen te ondernemen.

In Asturië is het Digital Nomad Office verantwoordelijk voor het beantwoorden van vragen van iedereen die er wil komen wonen. Ze helpen met oriënteren, volgen en informeren over bepaalde gemeentelijke procedures.