Vulvodynie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door vulvaire pijn, irritatie en jeuk. Naar schatting 6 miljoen Spaanse vrouwen lijden eraan en in Nederland en België hebben 8 op de 10 vrouwen hier last van, maar exacte cijfers zijn er niet. Het grootste probleem is dat de oorzaak van vulvodynie nog steeds onbekend is, wat diagnose en behandeling bemoeilijkt. Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken.
Onderzoekers blijven de mogelijke oorzaken bestuderen die tot vulvodynie (Spaans: vulvodinia) kunnen leiden. Enkele artikelen leggen uit dat vaginale letsels, zoals beschadigingen tijdens de bevalling, een van de redenen kunnen zijn waarom vulvaire pijn optreedt. Dit kan namelijk een ontstekingsreactie veroorzaken die zorgt voor een overmatige groei van zenuwvezels in het vulvaire gebied en een verhoogde gevoeligheid voor pijn.
Abnormale of overmatige littekenvorming na vaginale trauma’s kan ook bijdragen aan vulvodynie. Deze littekens kunnen druk uitoefenen op zenuwen in het gebied, wat pijn veroorzaakt. Bovendien kunnen de littekens de elasticiteit van de weefsels verminderen, wat ook tot pijnlijke spanning kan leiden.
Herhaaldelijke infecties
Infecties kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van vulvodynie. 75% van de vrouwen die een eerste episode van vulvovaginitis (ontsteking van de vulva en vagina) doormaken, krijgt binnen 6 maanden een tweede episode. Dit kan op lange termijn vulvodynie bevorderen.
Herhaaldelijke infecties kunnen chronische ontsteking veroorzaken die de zenuwen in het gebied kan beschadigen. Dit kan leiden tot pijn en vulvodynie. Ongeveer 30 tot 50% van vrouwen met vulvodynie heeft een voorgeschiedenis van terugkerende vaginale infecties.
Als bacteriële vaginose (te veel bacteriën of schimmels) niet adequaat behandeld wordt, kan het een chronische aandoening worden. Dit kan lokaal de productie van ontstekingsstoffen verhogen, wat op lange termijn kan bijdragen aan vulvodynie door zenuwbeschadiging. Ongeveer 20 tot 30% van vrouwen met vulvodynie heeft last van chronische of terugkerende bacteriële vaginose.
Relatie tussen menopauze en vulvodynie
Verstoorde hormoonbalans wordt ook gelinkt aan vulvodynie. Tijdens de menopauze kan het vulvovaginaal syndroom, met symptomen zoals vaginale droogheid en irritatie door lagere oestrogeenspiegels, vergelijkbare klachten veroorzaken als vulvodynie. Het is echter nog niet duidelijk of dit daadwerkelijk tot vulvodynie kan leiden, en er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.
De daling van oestrogeen tijdens de menopauze kan bijdragen aan vulvodynie. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de elasticiteit van weefsels. Lagere oestrogeenspiegels kunnen de stijfheid van bindweefsel verhogen, wat tot pijnlijke spanning kan leiden.
Vrouwen met vulvodynie ervaren vaak meer pijn tijdens bepaalde delen van hun menstruele cyclus wanneer hormoonspiegels schommelen. Dit doet vermoeden dat hormonale schommelingen pijn kunnen triggeren of verergeren.
Nota: dit artikel is samengesteld door te kijken naar diverse Spaanse en Nederlandstalige artikelen over dit onderwerp. De redactie van SpanjeVandaag is geen expert op dit gebied, maar het feit dat 6 miljoen vrouwen aan vulvodynie lijden is voor ons genoeg reden om hier aandacht aan te besteden.