De EU onderzoekt opties om het reizen in Europa deze zomer te vergemakkelijken

De EU onderzoekt opties om het reizen in Europa deze zomer te vergemakkelijken
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Europese commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, legde maandag uit dat er ‘een pakket aan aanbevelingen’ bestudeerd wordt om deze zomer zonder beperkingen te reizen binnen Europa. Daaronder bevinden zich een certificaat van immuniteit tegen het coronavirus of een verplichte sneltest om de duurdere PCR-tests te vervangen.

De EU-lidstaten zijn op zoek naar maatregelen die genomen kunnen worden om in ieder geval het reizen deze zomer binnen de Europese Unie te vergemakkelijken. Met name Zuid-Europese landen zoals Spanje, Portugal, Italië en Griekenland vragen om gecoördineerde EU-maatregelen die gelden voor alle EU-lidstaten.

EU medisch certificaat

Op die manier kan het reizen naar de traditionele Zuid-Europese vakantiebestemmingen deze zomer makkelijker en veiliger worden gemaakt. Er wordt onder andere gesproken over een certificaat van immuniteit of een medisch certificaat nu eerder al bekend werd dat een Europees vaccinatiepaspoort van de baan is. 

Griekenland en Spanje blijven volhouden en willen graag zo’n COVID-free paspoort of EU-vaccinpaspoort maar andere landen waaronder Nederland zijn daar nu nog geen voorstander van vanwege de mogelijke juridische en politieke problemen.

Een Europees document zou met name voor zakenreizigers maar zeker voor het toerisme in Spanje en andere landen belangrijk zijn en zelfs als een vereiste kunnen dienen om gebruik te kunnen maken van vliegtuigen of hotels of om een land binnen te mogen komen.

Sneltest

De tweede maatregel die op tafel ligt bij Europese commissaris voor de Interne Markt is het accepteren van de sneltest wanneer deze als zeer betrouwbaar en zo exact mogelijk gezien kan worden. Sneltests zijn veel sneller (zoals de naam al aangeeft) dan de bekende PCR-tests en zijn daarnaast veel goedkoper.

Voorlopig gaat het nog om ideeën waarbij niet alleen de EU maar ook de lidstaten op dezelfde lijn moeten zitten en dat heeft zoals altijd tijd nodig.