17 mei: Wereld Recycle Dag en waar wordt het meest gerecycled in Spanje

17 mei: Wereld Recycle Dag en waar wordt het meest gerecycled in Spanje
beeld: ecoembes / flickr
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Elk jaar wordt binnen de Europese Unie op 17 mei stilgestaan bij de Wereld Recycle Dag, of in het Spaans de ‘Día de Reciclaje’. Maar waar wordt in Spanje het meest gerecycled en op welke plaats staat Spanje wat betreft recycling binnen de Europese Unie? 

Volgens de non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van verpakkingsafval, Ecoembes, blijft het scheiden van afval voor recycling groeien en is het inmiddels de meest voorkomende milieumaatregel in Spanje. Toch blijkt uit officiële cijfers dat de Spanjaarden iets achterlopen bij het behalen van de recyclingdoelen die zijn gesteld door de EU.

Volgens Ecoembes zijn er ongeveer 340 bedrijven verantwoordelijk voor ongeveer 365 installaties voor de behandeling en verwijdering van stedelijk afval. De meerderheid van deze bedrijven is klein en richt zich op het recyclen van één specifiek materiaal, naast een beperkt aantal grote spelers.

Wat betreft de bestemming van lichte huishoudelijke verpakkingen (plastic, drankkartons, metaal, papier en karton), zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het selectief inzamelen hiervan, terwijl recyclingfabrieken belast zijn met het verwerken en omzetten van deze verpakkingen tot nieuwe grondstoffen. Deze fabrieken zijn gemachtigde beheerders van de Spaanse overheid.

Het plastic dat in de gele containers wordt gegooid, wordt eerst naar de 97 sorteereenheden in het land gestuurd, waar het gescheiden wordt op basis van het type materiaal en in balen wordt gegroepeerd. Voor het afval in de blauwe containers is deze scheiding niet nodig omdat de container uit één materiaal bestaat (papier/karton), en hetzelfde geldt voor de groene containers (glas). Nadat ze gescheiden zijn, worden ze naar een van de 428 geautoriseerde recyclingfabrieken gestuurd, waar erkende recyclers ze zullen omzetten in gerecycled materiaal dat kan worden gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen en producten.

EU-landen

Volgens de statistieken van Eurostat bevindt Spanje zich in het middensegment van Europa als het gaat om het recyclen van stedelijk afval. Hoewel het percentage onder het continentale gemiddelde ligt dat in 2020 op 49% lag. Duitsland staat op de eerste plaats met iets meer dan 70%, gevolgd door Bulgarije (65,5%), Oostenrijk (62%), Slovenië (59%) en Nederland (57%). Luxemburg, Zwitserland, België en Italië recyclen ook boven dit Europese gemiddelde (49%).

Als we kijken naar het recyclen van plastic verpakkingen, presteert Spanje echter beter. Volgens het rapport van Plastics Europe uit 2020 staat Spanje hoog in de Europese ranglijst op het gebied van plastic recycling. Met een gemiddelde van 13 kilo per persoon staat Spanje net onder Duitsland (15 kg/persoon), maar boven landen die bekend staan als ‘groen’, zoals Zwitserland (6,9) en Noorwegen (6,7). Ook presteert Spanje beter dan het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Binnen Spanje

Spanje loopt bijna 10% achter op het doel van 50% recycling dat is vastgesteld door de EU-richtlijn inzake afvalstoffen voor 2020, en ook op het nieuwe doel van 55% tegen 2025. De recycling-inspanningen van de Spanjaarden zijn op dit moment nog onvoldoende. Niettemin zijn de gegevens ongelijk verdeeld tussen de verschillende autonome regio’s.

Als voorbeeld, de autonome regio La Rioja ligt boven het landelijke gemiddelde met een recyclingpercentage van 66%. De andere regio’s met het hoogste niveau van recycling en herstel zijn Catalonië (57%), Baskenland (55%) en Valencia (53%). Allemaal overschrijden ze de recycling-drempel die door de Europese Commissie wordt vereist, en Navarra zit er dichtbij met 49%.