MADRID – Het Wereld Natuur Fonds schrijft in een rapport dat Spanje samen met Turkije het land is welke het meest verantwoordelijk is voor de vervulling van de zee door middel van onder andere plastic zakjes. Als het zo doorgaat dan zal de Middellandse Zee binnenkort een “mar de plásticos” gaan worden, een bijnaam die ook de kust van Almería heeft op het deel waar de plastic tuinkassen staan.
Spanje staat volgens de onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WWF) niet alleen op de tweede plaats als het gaat om het land welke het meeste afval dumpt in de Middellandse Zee maar Spanje heeft ook de eer het vierde land van de EU te zijn waar het meeste plastic wordt gebruikt.
Turkije is het land die het meest verantwoordelijk is voor de verplastificering van de Middellandse Zee met 144 ton afval per dag. Spanje staat met 126 ton per dag op de tweede plaats gevolgd door Italië met 90 ton, Egypte met 77 ton en Frankrijk met 66 ton afval per dag.
Spanje heeft in 2016 voor 4,6 miljoen ton aan plastic verbruikt waarmee het land op de vierde plaats staat binnen de Europese Unie, achter Duitsland, Italië en Frankrijk. Spanje recycled zo’n 38% van al het plastic afval. Jaarlijks worden er 3,5 miljard plastic flessen water gebruikt, 1,5 miljard plastic kopjes koffie, 5 miljard rietjes en 207 miljoen plastic voor eenmalig gebruik.
Op dit moment is 95% van al het afval wat in de Middellandse Zee drijft plastic en dan met name de microplastic. Jaarlijks eindigt zo’n 70.000 tot 130.000 ton aan microplastic met fragmenten kleiner dan 5 mm en tussen de 150.000 en 500.000 ton aan macroplastic (wat gelijk staat aan 66.000 vuilniswagens) in de zee. Het Middellandse Zeegebied accumuleert slechts 1% van het water op de wereld en 7% van de wereldwijde microplastics.
De vervuiling van de Middellandse zee heeft grote gevolgen voor belangrijke economische sectoren zoals de visserij en het toerisme maar uiteraard ook voor het milieu en de dieren die in de Middellandse Zee leven die steeds meer in aanraking komen met plastic en ander zwerfafval in zee.
Speciale vermelding verdient de toeristensector aangezien er jaarlijks elke zomer meer dan 200 miljoen toeristen genieten van de Mediterrane landen en de stranden inclusief de zee waardoor het zeeafval met 40% toeneemt. In de Mediterrane landen leven echter ook meer dan 150 miljoen mensen die jaarlijks tussen de 208 en 789 kilo afval per persoon produceren.
Bekijk het WWF rapport hier via deze link (PDF)