Spanjaarden bereiden zich voor op eerste echte hittegolf van deze zomer

Spanjaarden bereiden zich voor op eerste echte hittegolf van deze zomer
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanjaarden bereiden zich voor op eerste echte hittegolf van deze zomer

Veel delen van Spanje hebben de afgelopen weken en dagen al te maken gehad met hoge temperaturen die, hoewel gebruikelijk voor de tijd van het jaar, altijd voorzichtigheid vereisen. Volgens de Spaanse Weerdienst AEMET begint vanaf donderdag tot en met zaterdag de eerste echte hittegolf van deze zomer. De temperatuur kan oplopen tot 44 graden of zelfs meer, vooral in het zuiden bij steden zoals Córdoba, Sevilla en Badajoz, maar ook in het midden van Spanje in steden zoals Ciudad Real, Madrid en Zaragoza in het noorden. 

De hittegolf zal het grootste deel van het Spaanse vasteland treffen, met uitzondering van de Cantabrische kust en delen van het noordwesten zoals in Galicië. De zwaarst getroffen gebieden bevinden zich in het zuiden (Andalusië en Extremadura) en het noordoosten en centrum (Castilla-La Mancha, Madrid en Aragón). In deze regio’s kunnen de temperaturen oplopen tot extreme hoogten, wat zorgt voor potentieel gevaarlijke omstandigheden voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

De dalen van de Guadiana, Taag en Ebro rivieren zullen al op donderdag temperaturen boven de 40 graden ervaren. In de Guadalquivir-vallei kunnen de temperaturen zelfs stijgen tot 44 graden. In de rest van de zuidelijke helft van het land zullen de temperaturen gemakkelijk boven de 38 graden uitkomen.

Vrijdag wordt beschouwd als het hoogtepunt van deze eerste hittegolf, waarbij de hoogste maximumtemperaturen worden verwacht. In delen van Extremadura, Castilla-La Mancha, Andalusië, Murcia en de Ebro-vallei kunnen de temperaturen boven de 40 graden uitstijgen. In de Guadalquivir-vallei kunnen ze zelfs de 45 graden naderen, wat extreem hoge waarden zijn voor deze tijd van het jaar.

Ook in andere binnenlandse gebieden, zoals op de noordelijke meseta en in het binnenland van Mallorca, kunnen temperaturen van 36 graden worden bereikt. Deze wijdverspreide hitte zal een aanzienlijke belasting vormen voor de elektriciteitsnetwerken, omdat de vraag naar airconditioning en koeling naar verwachting zal pieken.

Bovenop de intense hitte zal er ook sprake zijn van ‘calima’, een weersverschijnsel waarbij fijn woestijnzand in de lucht wordt meegevoerd. Dit fenomeen zal voornamelijk het Middellandse Zeegebied treffen. De aanwezigheid van calima kan de luchtkwaliteit verslechteren en ademhalingsproblemen veroorzaken bij gevoelige personen.

Hoewel de temperaturen op de Canarische Eilanden ook zullen stijgen, wordt niet verwacht dat ze de drempelwaarde zullen overschrijden om als officiële hittegolf te worden geclassificeerd. De maximumtemperaturen zullen naar verwachting 36 graden bereiken in de middengebieden. Hoewel deze temperaturen niet als een officiële hittegolf worden beschouwd, moeten bewoners en toeristen op de eilanden toch voorzorgsmaatregelen nemen om oververhitting te voorkomen.

hondsdagen
Spanje maakt zich klaar voor de ‘canicula’ of ‘hondsdagen’-periode met hoge temperaturen
De temperaturen in Spanje gaan vanaf woensdag stijgen tot 40 graden of meer in sommige gebieden in het zuiden, wat de voorbode is van de ‘canicula’ of ‘hondsdagen’-periode tussen 15 juli en 15 augustus. Deze periode, gekenmerkt door de hoogste zomertemperaturen, verschilt van een hittegolf
logo1 1www.spanjevandaag.com

Tropische Nachten

Niet alleen de dagtemperaturen zullen stijgen tijdens deze hittegolf, ook de nachtelijke temperaturen zullen aanzienlijk toenemen. De minimumtemperaturen zullen gedurende deze periode geleidelijk stijgen, wat leidt tot zogenaamde ’tropische’ en ‘equatoriale’ nachten in grote delen van het land. Dit fenomeen, waarbij de temperatuur ’s nachts niet onder een bepaalde drempelwaarde daalt, kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking.

In veel gebieden in het zuiden, het centrum en het Middellandse Zeegebied zullen de temperaturen tussen vrijdag en zaterdag mogelijk niet onder de 20 of zelfs 25 graden dalen. Deze aanhoudend hoge nachtelijke temperaturen maken het moeilijk voor het menselijk lichaam om af te koelen, wat kan leiden tot slaapproblemen en een verhoogd risico op hittegerelateerde aandoeningen.

Het fenomeen van tropische nachten zal zich geleidelijk over de kaart uitbreiden, wat betekent dat steeds meer regio’s te maken krijgen met deze warme nachten. Dit is vooral zorgwekkend voor stedelijke gebieden, waar het hitte-eilandeffect de nachtelijke temperaturen nog verder kan verhogen.

Ga naar de inhoud