In Duitsland zijn de ‘hongerstenen’ zichtbaar maar hoe is dat in Spanje?

In Duitsland zijn de 'hongerstenen' zichtbaar maar hoe is dat in Spanje?
beeld: Dr. Bernd Gross / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Misschien heb je er wel eens over gehoord of gelezen, de ‘hungersteinen’ die in verschillende rivieren in Duitsland te zien zijn. Het gaat in dit geval om een grote steen of rots die bij extreem laag water zichtbaar wordt in de rivierbedding. Op die steen staat een eeuwenoude tekst die waarschuwt. Maar heeft Spanje ook ‘piedras del hambre’?

Een hongersteen (piedra del hambre) is een grote steen of rots die bij extreem laag water zichtbaar wordt in de rivierbedding of op de bodem van meren. De benaming ontstond omdat men vreesde voor hongersnood als gevolg van een rampzalige droogte.

Ook in de scheepvaart kan een laag waterpeil een belemmering vormen voor binnenschippers en tijden van nood betekenen. Hongerstenen zijn vaak gemarkeerd met data of inscripties om een laagwaterstand te herdenken, in tegenstelling tot hoogwatermerken, die pieken in het hoogwater registreren.

Een van de beroemdste ‘hongerstenen’ wordt gevonden in de rivier de Elbe, in de Tsjechische Republiek, de zin die erop gegraveerd staat zegt het al: “Wenn du mich siehst, dann weine”, dat wil zeggen: “Als je me ziet, huil dan”.

Er zijn andere soortgelijke berichten: “Wie mij zag, huilde.  Wie mij ziet, zal huilen”;  “Het leven zal weer bloeien als die steen eenmaal weg is”;  “Als je deze steen weer ziet, zul je huilen, zo ondiep was het water in 1417.”

In 2018 plaatste Greenpeace een ‘hongersteen’ in de Elbe rivier met de boodschap: “Als je me ziet, is de klimaatcrisis aangebroken”.

Voor zover wij hebben kunnen achterhalen zijn in Spanje geen ‘piedras del hambre’ te vinden. Als deze er wel zijn, dan zijn deze op dit moment nog niet te zien. In Spanje zijn de gevolgen van laag water beter zichtbaar in de stuwmeren wanneer complete dorpen weer tevoorschijn komen, iets dat tegenwoordig veel te vaak voorkomt.