De spanningen tussen Spanje en Venezuela en de beschuldigingen van spionage

De spanningen tussen Spanje en Venezuela en de beschuldigingen van spionage
beeld: ai-beeld / redactie

De recente ontwikkelingen tussen Spanje en Venezuela hebben geleid tot een verhitte diplomatieke crisis. Terwijl het Venezolaanse regime beschuldigingen uit naar Spanje over vermeende betrokkenheid bij een operatie om de regering van Nicolás Maduro te ondermijnen, ontkent het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met klem elke implicatie.

De minister van Binnenlandse Zaken van Venezuela, heeft recentelijk verklaard dat twee Spaanse mannen die in het land zijn gearresteerd banden zouden hebben met de Spaanse inlichtingendienst, het Centro Nacional de Inteligencia (CNI). Deze beschuldigingen wekken de suggestie dat Spanje actief zou deelnemen aan een poging om de Venezolaanse overheid omver te werpen.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft verteld dat de Spanjaarden zijn gearresteerd in Puerto Ayacucho aan de grens met Colombia en Brazilië. Hij zei dat ze hadden toegegeven deel uit te maken van een operatie, samen met drie Amerikanen en een Tsjech die ook zijn opgepakt. De Spanjaarden zijn geïdentificeerd als Andrés Martínez Adasme en José María Basoa Valdovinos, en de Spaanse overheid heeft ontkend dat zij bij de CNI betrokken zijn.

Na het nieuws van de arrestatie heeft de Spaanse Ambassade in Venezuela de regering van Maduro verzocht om toegang te krijgen tot de twee gevangenen, die beschuldigd worden van terrorisme. Ze willen hun identiteit en nationaliteit bevestigen, en als het Spanjaarden zijn, willen ze weten waar ze precies van beschuldigd worden en zorgen dat ze de nodige hulp krijgen.

De arrestaties vanwege de vermeende poging om Maduro en andere leiders van het Chavisme aan te vallen werden afgelopen zaterdag bekendgemaakt, te midden van de diplomatieke spanningen tussen Venezuela en Spanje. Dit gebeurde nadat de Venezolaanse overheid de Spaanse ambassadeur in Caracas had opgeroepen en haar vertegenwoordiger in Madrid om opheldering vroeg.

De regering van Maduro heeft deze stap gezet nadat de Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles, zijn regime als “dictatuur” bestempelde. Daarnaast drong het Congres er bij de regering op aan om de oppositiekandidaat, Edmundo González Urrutia, die in Spanje asiel heeft aangevraagd, als winnaar van de verkiezingen te erkennen.

edmundo
Venezolaanse oppositieleider van Nederlandse en Spaanse ambassades naar politiek asiel in Spanje
De voormalige presidentskandidaat en vertegenwoordiger van de grootste oppositiecoalitie in Venezuela, Edmundo González, is zondag samen met zijn vrouw aangekomen in Spanje om asiel aan te vragen. De afgelopen weken verbleef de “gezochte” politicus in de Nederlandse en Spaanse ambassades in Caracas.
logo1 1www.spanjevandaag.com