MADRID – De Spaanse demissionaire regering is van plan om voor het einde van de maand november het scheermesjesdraad op bepaalde plaatsen op de hekken en muren bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te verwijderen. De rest van de draden met scherpe mesjes zal in 2020 weg worden gehaald. De draden dienen al enkele jaren om Afrikaanse migranten tegen te houden maar regelmatig raken deze gewond door de vlijmscherpe mesjes waardoor mensenrechtenorganisaties veel klagen.
Nog voor het einde van de maand november zal men beginnen met het weghalen van het gevaarlijke scheermesjesdraad (concertinas) op verschillende hekken die Spanje (Ceuta en Melilla) van Afrika scheiden.
In totaal zal het weghalen van deze scherpe mesjes en het aanpassen van de hekwerken 18 miljoen euro gaan kosten. Men denkt tien maanden nodig te hebben voor de gehele verwijdering van al het scheermesjesdraad en dit te vervangen voor andere middelen tijdens het Plan de Refuerzo y Modernización del Sistema de Protección Fronteriza Terrestre.
Welles nietes
Het scheermesjesdraad (concertinas) werd enkele jaren geleden in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.
De huidige demissionaire PSOE-regering wil op de meest gevoelige plaatsen op de hekken en muren in Ceuta en Melilla het gevaarlijke draad met scherpe mesjes weghalen. Op die plaatsen moeten de muren en hekken zo’n 30% hoger worden zodat deze 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop zullen dan ook elementen worden geplaatst die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken.
Vertraging
Het weghalen van het scheermesjesdraad stond al gepland in februari/maart 2019 maar dat ging niet door. Daarna werd er nog een poging gedaan in april en mei 2019 maar zorgde de vervroegde verkiezing opnieuw voor vertraging. In 2020 zal al het scheermesjesdraad weg moeten zijn.