MADRID – Het boek Don Quijote van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes de Saavedra is en blijft het best verkochte boek ter wereld, op de Bijbel en de Koran na dan. Er gingen meer dan 500 miljoen exemplaren van over de toonbank. Bovendien is het het met vertalingen in meer dan 140 talen het meest vertaalde boek voor volwassenen van Europa, aldus het artikel op de website van het Spanje-magazine ESPANJE!
Don Quichot, of Don Quijote in het Spaans, is de hoofdpersoon in de door Cervantes geschreven roman ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ (El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha). Deze roman bestaat uit twee delen: het eerste werd gepubliceerd in 1605, het tweede in 1615. Het boek is een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal. Het vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Deze hoofdpersoon, Don Quichot, is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt.
Het is nu mogelijk om voor slechts 19,95 euro een jaarabonnement te nemen op ESPANJE!
Ga naar DEZE pagina om je direct aan te melden.
De oorlogstrauma’s van Cervantes
Het eerste deel van de Don Quijote verscheen in 1605 en het tweede deel in 1615. Het boek staat aan het begin van de moderne romankunst. Door een dwaas de hoofdpersoon van zijn boek te maken, kon Cervantes ongemerkt ongezouten maatschappijkritiek leveren in een tijd dat het christendom te vuur en te zwaard werd verdedigd.
De schrijver, die in 1571 gewond raakte bij de slag bij Lepanto tussen de Europese katholieke landen en het islamitische Ottomaanse Rijk (Turkije en omliggende landen), verwerkt er zijn oorlogstrauma’s in. Cervantes werd gevangen genomen en zat vijf jaar vast in Algiers, net als de man die Don Quijote ontmoet tijdens zijn drieste avontuur. De tijd in Algiers is van grote invloed geweest en vermoedelijk zou de Don Quijote, waarin invloeden van verhalen van Duizend-en-een-nacht terug te vinden zijn, er nooit zijn geweest zonder deze ervaring.
Cervantes toont zich in de Don Quijote dan weer een pacifist, dan weer een socialist en soms zelf een feminist. Doordat Don Quijote tijdens zijn reis in herbergen allerlei mensen ontmoet die hem verhalen voorschotelen, van boeven tot islamitische prinsessen, krijgen we een goed beeld van hoe het 400 jaar geleden reilde en zeilde in Spanje. Het zijn twee dikke boeken en je moet er wat moeite voor doen, maar daar krijg je heel veel voor terug. Je kunt de Don Quijote hier bestellen.
ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl