In de nacht van vrijdag op zaterdag vonden in diverse steden in Nederland explosies plaats. Dit keer waren Dordrecht, Rotterdam, Den Haag, Huizen en Almere aan de beurt. Het totale aantal explosies in Nederland is dit jaar verdrievoudigd. Maar hoe is dat eigenlijk met explosies in Spanje? Gebeurt dat ook veel en gaat het dan ook vaak om ruzies of criminele afrekeningen?
Tot 1 december waren er bij de Nederlandse politie 622 explosies bekend, wat veel meer is dan de 228 in heel 2022. De meeste explosies in Nederland werden geregistreerd door de politie-eenheden in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Noord-Holland. Het gaat om aanslagen op onder meer woningen en bedrijven en pogingen daartoe. De politie vermoedt dat de explosies het gevolg zijn van ruzies tussen drugsbendes.
Net zoals in Nederland vinden er ook explosies plaats in Spanje. De cijfers over het aantal branden en explosies zijn echter aan elkaar gelinkt in Spanje en er wordt geen onderscheid gemaakt. In het laatste Estudio de víctimas de incendios en España van de Fundación MAPFRE, kunnen we zien dat er in 2022 in totaal 18.429 branden en/of explosies plaats hebben gevonden bij woningen in Spanje. Bij deze branden en/of explosies in Spaanse woningen, overleden 235 personen, onderverdeeld in 143 mannen en 92 vrouwen.
Uit het rapport van MAPFRE blijkt dat het aantal doden door explosies en branden in Spanje elk jaar toeneemt. In 2022 waren er 199 dodelijke branden, wat een stijging betekent van 15% vergeleken met het voorgaande jaar. Sinds het eerste onderzoek in 2010 is het aantal slachtoffers altijd boven de 120 gebleven en bereikte het in 2017 een piek van 212 doden. De recente cijfers van 235 doden zijn dus zeer zorgwekkend en benadrukken de noodzaak van preventieve maatregelen om deze trend te stoppen.
Het rapport onthult ook dat 220 mensen door branden en 15 mensen door explosies zijn omgekomen. Bovendien vonden de meeste incidenten (176) plaats in woningen, wat ook het hoogste aantal is sinds het begin van het onderzoek.
Criminaliteit
Het rapport toont aan dat 61% van de slachtoffers mannelijk was en 39% vrouwelijk. Dit wijst op een mogelijke relatie tussen explosies en criminaliteit, aangezien mannen vaker betrokken zijn bij criminele activiteiten. Daarom is het van cruciaal belang dat er meer aandacht wordt besteed aan het voorkomen van explosies en het bestraffen van degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden. De Spaanse autoriteiten hebben al verschillende maatregelen genomen om explosies te voorkomen en te bestrijden.
Wetgeving en regelgeving: In 2015 heeft Spanje de wetgeving rond explosieven en pyrotechnische producten aangescherpt om de veiligheid te verbeteren. Deze wet stelt strengere eisen aan de opslag, het transport en het gebruik van explosieven en pyrotechnische producten en voorziet in zwaardere straffen voor overtreders.
Voorlichtingscampagnes: De Spaanse overheid heeft ook verschillende voorlichtingscampagnes gelanceerd om het publiek bewust te maken van de gevaren van explosieven en hoe ze deze kunnen voorkomen. Deze campagnes richten zich met name op scholen en gemeenschappen waar het risico op explosies hoger is.
Samenwerking tussen hulpdiensten: Het rapport benadrukt ook het belang van samenwerking tussen verschillende hulpdiensten, zoals brandweer, politie en medische diensten, om snel en effectief te reageren op explosies en branden. Dit kan levens redden en de schade beperken.