De Nederlandse laadpalenuitbater Fastned heeft onlangs aangekondigd dat ze gaan uitbreiden naar Spanje om hun eerste snellaadstation te bouwen. Dit zal plaatsvinden in Casarrubuelos, een gemeente in Madrid, gelegen aan de drukke A42 snelweg die Madrid verbindt met Toledo. Het station zal 8 laadpalen hebben, elk met een vermogen tot 400kW, waar honderden elektrische voertuigen per dag kunnen opladen. Naast deze locatie heeft Fastned nog eens 6 stations op de planning staan in Spanje. De precieze locaties en details worden later bekend gemaakt.
Spanje heeft momenteel nog een lange weg te gaan als het gaat om elektrische mobiliteit. Maar er is hoop voor de toekomst, want uit cijfers blijkt dat het aantal elektrische voertuigen dat verkocht is in 2023 met 70% is gestegen vergeleken met het voorgaande jaar. Dit is een veelbelovende ontwikkeling en Fastned is vastbesloten om hieraan bij te dragen door de uitrol van hun snellaadinfrastructuur in Spanje.
De Spaanse regering speelt ook een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Aangezien zij de controle hebben over veel snelwegen, hebben ze een geweldige kans om voorop te lopen bij de implementatie van de belangrijke Europese regelgeving door middel van competitieve aanbestedingen en concessies voor laadstations langs het snelwegennetwerk van Spanje.
Op dit moment zijn er meer dan 7.000 snellaadpalen verspreid over Spanje, waardoor het land een snelgroeiend netwerk van oplaadinfrastructuur heeft. In totaal zijn er ongeveer 40.000 openbare laadpalen in Spanje te vinden, inclusief zowel openbare (circa 23.000) als particuliere oplaadpunten. Deze groeiende infrastructuur ondersteunt de toenemende adoptie van elektrische voertuigen in het hele land en draagt bij aan de duurzame mobiliteitsdoelstellingen van Spanje.
Hoewel de uitbreiding van snelladen in Spanje een veelbelovende stap is voor de toekomst van elektrische mobiliteit, zijn er ook uitdagingen waar rekening mee moet worden gehouden:
Het bouwen van snellaadstations en het upgraden van de infrastructuur om deze te ondersteunen kan behoorlijk duur zijn. Dit kan een obstakel vormen voor bedrijven die willen uitbreiden naar nieuwe markten zoals Spanje.
Elektrische mobiliteit is nog relatief nieuw in Spanje en er is nog werk aan de winkel als het gaat om het creëren van bewustwording en acceptatie onder de bevolking. Veel mensen zijn nog niet bekend met de voordelen van elektrisch rijden en zullen waarschijnlijk terughoudend zijn om over te stappen.
Ondanks deze uitdagingen blijft de toekomst van snelladen in Spanje veelbelovend. Met de inzet van bedrijven zoals Fastned en de steun van de Spaanse regering, zal de uitrol van snellaadinfrastructuur naar verwachting in een rap tempo verlopen. Dit zal niet alleen bijdragen aan de groei van elektrische mobiliteit, maar ook aan de verdere ontwikkeling van Spanje als duurzaam land.