MADRID – De ‘Puente de San José’ die elk jaar samenvalt met Vaderdag op 19 maart zal dit jaar grotendeels niet alleen door de corona-maatregelen anders verlopen maar ook beïnvloed worden door het weer. Er wordt namelijk slecht weer voorspeld met niet alleen veel lagere temperaturen dan wat normaal is voor de tijd van het jaar maar ook regen, wind en sneeuw.
Het toeval wil dat op zaterdag 20 maart om 10.37 uur ook in Spanje officieel de lente of ‘primavera’ begint. Gedurende ongeveer drie maanden zal Spanje te maken hebben met het typische lenteweer maar het begin zal koud en nat zijn in grote delen van Spanje.
Volgens de Spaanse weerdienst Aemet gaan de temperaturen op donderdag al dalen tot 10-15 graden minder dan wat normaal is voor de tijd van het jaar. De koude lucht uit Noord-Europa zal zorgen voor ijzige koude wat gepaard gaat met regen en op veel plaatsen sneeuw.
Op vrijdag is het niet alleen Vaderdag of ‘Día del Padre’ maar ook ‘San José’ wat in diverse autonome regio’s een feestdag is. Op zaterdag 20 maart begint dan ook nog de lente of ‘Primavera’ en de week daarna vanaf 28 maart de Heilige week of ‘Semana Santa’.
Vanaf woensdag kan het al gaan regenen in Catalonië, de Valencia regio en op de Balearen eilanden terwijl in de Pyreneeën al sneeuw verwacht wordt vanaf 1.000 meter hoogte.
De temperaturen overdag zullen in de noordelijke helft van het Spaanse vasteland toenemen en aan de zuidoostelijke kustlijn afnemen. In de rest van het land wordt weinig verandering verwacht
De belangrijke wijzigingen in het weer zullen vanaf donderdag worden gemerkt wanneer een zeer koude luchtmassa afkomstig uit Noord-Europa het Spaanse vasteland zal bereiken wat vergezeld wordt door een storm.
Er wordt ook wel gesproken over een zogenaamde ‘borrasca con movimiento retrógrado’ ofwel een ‘retrograde storm’ maar wat is dat?
De verplaatsing van deze storm zal niet de meest voorkomende zijn want deze zal zich vanuit Noord-Europa naar Spanje verplaatsen, dat wil zeggen dat deze zich in zuidwestelijke richting beweegt terwijl stormen meestal van het westen uit de Atlantische Oceaan naar het oosten bewegen, dat wil zeggen naar het binnenland van het Europese continent.
Dit zorgt ervoor dat deze storm moeilijker te voorspellen is dan ander stormen die normaal via Galicië het Spaanse vasteland bereiken maar nu dus via Aragón en Catalonië het Spaanse vasteland bereikt. De gevolgen zullen dus eerst in het noorden van Aragón, Catalonië en de Balearen te merken zijn.
Daarna zullen de gevolgen van deze storm ook te merken zijn in de Valencia regio, in mindere mate de Murcia regio de regio’s Castilla-La Mancha in het noordoosten, het oosten van Castilië en León en het zuiden van Aragón waar op het op bepaalde plaatsen tot -10 graden kan worden.