MADRID – Op maandag 14 maart begon een staking van vrachtwagenchauffeurs in Spanje. Deze is georganiseerd door de ‘Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera Nacional e Internacional’, een klein platform dat officieel niet erkend wordt door de belangrijkste verenigingen en vakbonden van vrachtwagenchauffeurs in Spanje. Maar wat een kleine staking had moeten zijn is volgens de Spaanse regering uitgegroeid tot een ‘boycot’ aangemoedigd door extreemrechts in Spanje waarbij er steeds meer geweld is en vrachtwagenchauffeurs die wel willen werken bedreigd worden of de vrachtwagens beschadigd worden.
Er wordt gesproken over een gewelddadige staking van een kleine groep vrachtwagenchauffeurs die aangemoedigd door extreemrechts inmiddels voor problemen zorgt bij de bevoorrading van supermarkten en winkels. Met name verse producten zoals vis, vlees, melk, eieren, groente en fruit kunnen niet of slecht geleverd worden. Dat komt dan niet direct door de staking maar wel door het boycot en geweld waardoor het recht van werken bij een staking de kop wordt ingedrukt.
Vrachtwagenchauffeurs die de staking van de ‘Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera Nacional e Internacional’ niet steunen, worden bedreigd, hebben te maken met lek geprikte banden van hun vrachtwagens of worden tegengehouden door de stakende vrachtwagenchauffeurs ren zelfs met stenen en stokken bekogeld. Bij een staking heeft iedereen het recht om te staken maar heeft iedereen ook het recht om wel te werken.
Om verdere problemen en geweld te voorkomen, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken besloten 23.500 agenten (16.476 Guardia Civil agenten ter bescherming chauffeurs en 7.122 agenten om boycotten te voorkomen) van de politie te mobiliseren om vrachtwagens vrije doorgang te geven en het geweld van de kleine groep stakende vrachtwagenchauffeurs de kop in te drukken. De regering is van mening dat extreemrechts achter deze staking zit waardoor het niets meer te maken heeft met de hoge brandstofprijzen maar dat dit aangegrepen wordt om druk uit te oefenen op de regering, maar dan uit politiek oogpunt.
Het eerder genoemde platform staakt omdat ze maatregelen wil om de brandstofprijzen te verlagen omdat deze in een korte tijd erg zijn gestegen waardoor de transportsector financiële problemen heeft. Het platform zelf zegt 85% van de kleine transportbedrijven en zelfstandigen te vertegenwoordigen. Maar de ‘Confederación Española de Transportes de Mercancías (CETM)’, die 65.000 bedrijven en 260.000 vrachtwagens (80% van alle vrachtwagens in Spanje) vertegenwoordigt, sluit zich niet aan bij deze staking. Dit platform geeft aan dat, ondanks de enorm hoge brandstofprijzen, het nu niet het moment is om te staken en eerst gewacht moet worden op een duidelijk antwoord van de regering. Diezelfde regering is woensdag begonnen met onderhandelingen met het CETM en niet met het andere platform omdat deze niet erkend wordt.