Costa del Sol volgens Europol een van de drie meest gewelddadige gebieden in Europa

Costa del Sol volgens Europol een van de drie meest gewelddadige gebieden in Europa
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Uit het recente onderzoek ‘2022 EU drug markets analyses’ van Europol blijkt dat de Spaanse Costa del Sol een van de drie meest gewelddadige gebieden van Europa is. Tussen 2018 en 2021 zijn in de provincie Málaga 33 moorden en 2 pogingen tot moord gepleegd door criminele netwerken die gespecialiseerd zijn in de handel in cocaïne en cannabishars. In de top drie wat betreft de de in beslag genomen cocaïne staan naast Spanje (3) ook België (1) en Nederland (2).

De Costa del Sol staat ook wel bekend als de Costa del Crimen en dat is niet voor niets. In slechts drie jaar tijd werden er 33 moorden gepleegd en 2 pogingen tot moord gedaan in de provincie Málaga. Het merendeel van de vermoorde personen waren criminelen met de Spaanse nationaliteit (13) maar er werden ook Belgen, Denen, Ieren, Fransen, Zweden, Bulgaren, Kroaten, Litouwers, Slowaken, Britten, Serviërs, Montenegrijnen, Congolezen en Marokkanen vermoord aan de Costa del Sol de afgelopen drie jaar.

Traditioneel treden in Europa de Italiaanse maffia netwerken op, waarvan de belangrijkste referentie de Ndrangheta is. Maar er zijn steeds meer nationaliteiten op de cocaïne markt actief en er zijn grote netwerken van Albanese, Belgische, Britse, Nederlandse, Franse, Ierse en Marokkaanse criminelen die strijden om de macht aan de Costa del Crimen. Over het algemeen lijkt de uitbreiding van de cocaïne markten te hebben geleid tot een toename van het aantal moorden, schietpartijen, bomaanslagen, brandstichtingen, ontvoeringen, martelingen en intimidatie.

Spanje, Frankrijk, België en Nederland

Europol wijst op drie grote centra van georganiseerde misdaad die verband houden met cocaïnehandel en -geweld in Europa. Een daarvan is België samen met Nederland waar tussen 2017 en 2020 in totaal 66 gewelddaden met handgranaten of vuurwapens plaatsvonden in onder andere Antwerpen en Amsterdam. Een ander voorbeeld zijn de havensteden Marseille en Le Havre in Frankrijk en de derde is de Costa del Sol in Spanje.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar werden in 2020 record hoeveelheden cocaïne (214,6 ton) in beslag genomen in Europa, een stijging van 6% ten opzichte van 2019, wat wijst op een hoge beschikbaarheid van de drug. Drie landen, te weten België (70 ton), Nederland (49 ton) en Spanje (37 ton), waren goed voor ongeveer driekwart van het Europese totaal, maar er werden ook grote hoeveelheden in beslag genomen door Italië (13,4 ton), Frankrijk (13,1 ton), Duitsland (11 ton) en Portugal (10 ton). 

De meeste in Europa in beslag genomen cocaïne komt aan in zeecontainers. De meeste cocaïne productie vindt nog steeds plaats in Colombia, Bolivia en Peru. De nieuwe analyse beschrijft echter hoe de verwerking van cocaïne nu ook plaatsvindt binnen Europa, voornamelijk in België, Spanje en Nederland.

In 2020 maakten negen EU-lidstaten melding van de ontmanteling van 215 methamfetamine laboratoria. Historisch gezien vond de productie in Europa doorgaans plaats in kleine, maar wijdverbreide ‘keuken laboratoria’ in Tsjechië en zijn buurlanden. Hoewel deze nog steeds bestaan, is er nu een groeiende bezorgdheid over productiefaciliteiten in België en Nederland, waar methamfetamine op aanzienlijk grotere schaal kan worden geproduceerd. Methamfetamine-installaties die in België en Nederland zijn ontdekt, zijn sinds 2019 in omvang, verfijning en productie toegenomen.