Spanje en het probleem van recycling-ontkenners

Spanje en het probleem van recycling-ontkenners
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Recycling is cruciaal voor een duurzamere toekomst, maar er zijn nog uitdagingen om de recyclingpercentages te verhogen en een echte circulaire economie te bereiken. Naast de covid- en klimaatontkenners heeft Spanje ook te maken met de zogenaamde recycling-ontkenners. Dat zijn inwoners van Spanje die nog steeds van mening zijn dat het afval ongeacht de containers gewoon vermengd wordt.

Jaarlijks wordt op 17 mei in de Europese Unie de Wereld Recycle Dag gevierd, ook bekend als ‘Día de Reciclaje’ in het Spaans. Ecovidrio heeft onderzocht wat de meningen van Spanjaarden zijn over recycling en de bijbehorende gewoontes. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer een klein deel van de bevolking gezien kan worden als “negacionistas del reciclaje”, of recycling-ontkenners.

Uit het onderzoek blijkt dat 26% van de Spanjaarden denkt dat afval wordt vermengd wanneer het in de vuilniswagens wordt gegooid. Daarnaast vindt 7% dat gerecyclede producten van mindere kwaliteit zijn en bijna 7% meent dat recyclen meer vervuiling oplevert dan het produceren van nieuwe producten.

Ondanks deze misvattingen, geeft 88% van de Spanjaarden aan altijd of bijna altijd hun glazen verpakkingen te scheiden. Opvallend is dat 18% zelfs als “ecologische activisten” worden beschouwd, omdat ze hun omgeving aansporen tot meer recycling. Dit toont aan dat er een positieve houding is ten opzichte van recycling, ondanks enkele misvattingen die nog bestaan.

Cantabrië is de Spaanse regio met het hoogste percentage recycling-ontkenners, met bijna 15% van de bevolking die niet gelooft in de voordelen van recycling. In vergelijking daarmee is Galicië de tweede regio met 9% recycling-ontkenners.

Aan de andere kant zijn de steden met meer dan 100.000 inwoners en regio’s als Navarra (24%), het Baskenland (23%), de regio Madrid (21%), Castilië en León (20%) en Asturias (20%) juist de meest “ecologisch actieve” gebieden, met burgers die zich sterk inzetten voor recycling.

Ondanks deze positieve trends is er nog steeds ruimte voor verbetering. Slechts 6% van de Spanjaarden kan worden gezien als een recycling-ontkenners, omdat zij niet recyclen of ervan overtuigd zijn dat recyclen geen nut heeft. 

Mannen produceren gemiddeld meer glazen verpakkingen per week dan vrouwen en jongeren van 18 tot 30 jaar tonen de minste betrokkenheid bij recycling, terwijl 45-plussers de meest “ecologisch actieve” burgers zijn.

Zeven op de tien Spanjaarden zijn voorstander van meer informatie over de voordelen van recycling, wat er gebeurt met gerecyclede verpakkingen en de impact van niet-recyclen op het milieu. Daarnaast gelooft 65% dat bewustmakingscampagnes een grote invloed hebben op het recyclinggedrag van mensen.

Desondanks vindt 59,5% van de burgers dat er boetes moeten worden opgelegd aan mensen die niet recyclen. Ook denkt 43,5% dat sommige mensen alleen glas zouden recyclen als ze daarvoor beboet zouden worden.

Glazen verpakkingen worden het meest gerecycled, met een percentage van meer dan 95%, gevolgd door papier en karton (87%) en plastic verpakkingen (84,5%). Aan de andere kant recycle slechts 55% het organisch afval, terwijl 3% helemaal geen afval selectief scheidt.