Herve en zijn echtgenote, afkomstig uit België, namen in 2017 de beslissing om een woning aan te schaffen in Jerez de la Frontera, waar ze een gedeelte van het jaar wilden verblijven. Omdat het Spaanse huis voor meerdere maanden onbezet was, besloten ze het te verhuren. Dit is een keuze waar ze nu berouw van hebben en de impact ervan ervaren ze tot op de dag van vandaag.
De eigenaar klaagt in een Spaans televisieprogramma dat de huurder gestopt is met betalen en, erger nog, in het huis is blijven wonen. “We hebben de huurder brieven geschreven en gewaarschuwd, maar hij neemt de meldingen niet aan, dus hij blijft in het huis wonen en we zijn machteloos en ten einde raad”, betreurt hij. Daarnaast zegt hij dat, aangezien het probleem al zo lang aanhoudt, hij ervoor gekozen heeft om als pressiemiddel voor zijn huis te gaan staan met een bord om de ‘onwelkome bewoner’ aan te sporen de woning te verlaten.
Herve geeft aan dat hij leeft van zijn werk en zich geen ‘onwelkome bewoner’ in zijn huis kan permitteren. Verder legt hij een verband tussen de stress van deze situatie en zijn kanker en hartoperatie. “Ik doe een beroep op de autoriteiten om stappen te ondernemen en de illegale bezetter zo snel mogelijk uit mijn eigendom te verwijderen. Daarnaast moedig ik andere huiseigenaren aan om op hun hoede te zijn en preventieve maatregelen te nemen om hun eigendommen te beschermen tegen bezetters, die significante schade kunnen veroorzaken”, stelt hij.
Herve stelt dat hij de ‘onwelkome bewoner’ op de hoogte bracht dat hij zijn contract niet zou vernieuwen. Hij weigerde echter te vertrekken, wat voor hem veel stress veroorzaakt. “Ondanks meerdere pogingen om de situatie rechtswege op te lossen, waaronder het aanspannen van een rechtszaak, weigert hij nog steeds te vertrekken”, beklaagt de Belg zich. Na vijf jaar van beproevingen, met gunstige vonnissen voor de eigenaar, afgegeven, geweigerde of verloren notificaties, heeft hij een schuld van ongeveer 30.000 euro opgebouwd.