Van tropennachten naar stomende en equatoriale nachten in Spanje

Van tropennachten naar stomende en equatoriale nachten in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Van tropennachten naar stomende en equatoriale nachten in Spanje

Sommige delen langs de kust in Spanje zoals in de regio Valencia, Catalonië, Murcia, Balearen en Andalusië hebben deze dagen niet alleen te maken met een tropennacht of ‘tropische’ nacht, maar ook met een ‘stomende’ en ‘equatoriale’ nacht. Maar wat zijn dit eigenlijk?

De zomer is begonnen met zijn eerste hittegolf, met temperaturen die overdag kunnen oplopen tot 45 graden in het zuiden van het land (zoals in Córdoba of Sevilla). Ook ’s nachts is het warm, soms stijgt het kwik tot 30 graden, wat dan de minimumtemperatuur is. Om deze extra warme en slaaploze nachten te omschrijven zijn er drie verschillende termen, afhankelijk van de temperatuur.

‘Noches tropicales’ zijn tropennachten waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd, aangezien een tropische nacht of tropennacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

Maar als de minimumtemperatuur (‘s nachts dus) niet onder de 25 graden komt, wordt in Spanje ook gesproken van ‘noches ecuatoriales’ wat vrij vertaald naar het Nederlands ‘equatoriale nachten’ betekent. Het gaat in feite om een nacht die erg ‘bochornosa’ is waarbij er gesproken kan worden van een intense, vochtige en zinderende hitte. Naast de ‘noche tropical’ en noche ‘ecuatorial’ bestaat er in Spanje ook nog een ‘noche tórrida’.

  • Bij de ‘noche tropical’ of tropennacht wordt gesproken over nachttemperaturen die niet onder de 20 graden komt.
  • Liggen deze temperaturen tussen de 20 en 25 graden dan spreekt men in Spanje over een ‘noche tórrida’ ofwel stomende nacht.
  • Komen de temperaturen ‘s nachts boven de 25 graden dan wordt er gesproken over een ‘noche ecuatorial’ ofwel een equatoriale nacht.

Het zijn in ieder geval altijd nachten waarbij slapen met een airconditioning of een ventilator bijna noodzakelijk is. Voor diegene die deze luxe niet hebben is het soms een uitkomst om op straat te wachten, totdat de temperatuur naar beneden gaat. Dat gebeurt nogal eens in steden waar vaak hele families met stoelen en tafels op straat zitten voor verkoeling omdat het in de appartementen niet te harden is.

hittegolf
Spanjaarden bereiden zich voor op eerste echte hittegolf van deze zomer
De eerste hittegolf van de zomer 2024 in Spanje is het begin van een warme periode in grote delen van het land. Naast de temperaturen die de 40 overschrijden en tot 45 graden kunnen stijgen, zorgen ook de tropische nachten met minima van 25 graden voor een uitdaging in veel gebieden in Spanje.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud