Belgische slachtoffers van terroristische aanslagen Barcelona vertellen hun verhaal

Belgische slachtoffers van terroristische aanslagen Barcelona vertellen hun verhaal
beeld: Europa Press
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – Op 17 augustus 2017 werd de wereld opgeschrikt door een terroristische aanslag op de Ramblas van Barcelona. Terrorist Younes Abouyaaqoub reed met een witte bestelwagen over de bekende flaneerboulevard waarbij 15 personen om het leven kwamen en 131 personen gewond raakten. Daaronder ook Vera en Mark uit België die dit jaar voor het eerst na vijf jaar zijn teruggekeerd naar de Catalaanse stad.

Het was 17 augustus 2017 toen Vera en Mark net waren aangekomen voor een korte vakantie in de stad Barcelona. Ze lieten hun koffers achter in het hotel en gingen een wandeling maken over de drukke en wereldberoemde Ramblas. Maar die onschuldige wandeling werd een nachtmerrie die het Belgische echtpaar hun leven lang zal achtervolgen.

Op de website Nius zegt Mark dat hij de witte bestelbus niet zag aankomen en nadat hij geraakt was kostte het hem enige moeite om zich te herstellen van de klap en om zich te realiseren wat er gebeurd was. Ondanks dat Mark gewond raakte ging hij meteen op zoek naar zijn vrouw Vera. Zij was 30 tot 50 meter door de bestelbus meegesleurd die daarna tegen een lantaarnpaal tot stilstand kwam.

Beiden hebben zij in tegenstelling tot 15 andere aanwezigen de terroristische aanslag overleefd. Mark en Vera horen bij de 131 gewonden die de terrorist die dag maakte. Mark liep een gebroken hand en arm op maar Vera was het meest getroffen door de impact van de bestelbus. Tot op de dag van vandaag heeft Vera nog een speciale scheenbeschermer nodig op haar rechterbeen en moet ze gebruik maken van een rolstoel en/of krukken.

Vera moest een maand in het ziekenhuis in Barcelona blijven maar kon op 11 september met een medisch vliegtuig naar het ziekenhuis in Gent overgebracht worden waar ze daarna nog eens drie maanden moest verblijven. Vera had breuken over haar hele lichaam en met name haar rechterbeen was zwaar geraakt. Na haar ontslag uit het ziekenhuis moest Vera anderhalf jaar revalidatie ondergaan maar het lange proces is nog niet voorbij. Ze is niet meer in staat geweest om te werken vanwege de fysieke gevolgen van de aanslag.

Vera en Mark horen bij de groep van 130 slachtoffers die een schadevergoeding hebben gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Om dat voor elkaar te krijgen moest het tweetal veel bureaucratische obstakels overwinnen en de vergoeding is lang niet genoeg om de medicijnen en speciale behandelingen te kunnen vergoeden.

Ondanks het drama besloten Vera en Mark in 2022 toch terug te keren naar Barcelona om het institutioneel eerbetoon bij te wonen bij het Miró mozaïek op de Ramblas, daar waar Vera vijf jaar geleden 50 meter werd meegesleurd door een witte bestelbus. Helaas werd het eerbetoon door een groep Catalaanse separatisten onderbroken door respectloos leuzen tegen de Spaanse staat te schreeuwen tijdens de minuut stilte.