MADRID – We schreven al eerder over de ondergang van het contant betalen in Spanje. In 2020 daalde het gebruik van cash van 53% naar 35,8%. De krant El Pais zet deze week een groep mensen in de schijnwerpers die daar in de schaduw de gevolgen van ondervindt.
“Het spijt me, ik heb geen kleingeld”. Mariano Álvarez is 54 jaar oud en hoort nu al jaren hetzelfde excuus. Hij bedelt op straat in Madrid, zo een 8 uur per dag, en geeft toe dat het excuus nu steeds vaker de waarheid is. Mensen lopen zonder cash op straat en hebben geen muntstuk meer over voor bedelaars, straatmuzikanten of ambulante verkopers.
Jano zingt deze zomer op de stranden bij Girona. Hij denkt er aan voor de buitenlanders Paypal te installeren op zijn telefoon, maar ook nu al heeft hij naast zijn hoed een Instagram, Facebook, Youtube, WordPress en een heuse QR code. De moderne straatmuzikant moet op alles voorzien zijn in tijden waar er steeds minder cash in omloop is.
De Spaanse Nationale Bank bereikte dezelfde conclusie in haar laatste rapport over het gebruik van contant geld. In 2020 gebruikte men nog in 36% van de gevallen cash geld, tegenover 80% in 2014. En Spanje is dan nog een van de Europese landen waar het gebruik het hardnekkigst is. In bijvoorbeeld Finland of Denemarken is het gebruik van contant geld nog veel meer teruggevallen.
Verandering is van alle tijden. Ook de digitalisering van het geld lijkt onvermijdelijk te zijn, maar het is verrassend te zien hoe het nog maar eens de meest kwetsbare groepen te zijn die daar initieel het meest onder lijden. Wie de straatartiesten of bedelaars een hart onder de riem wil steken, kan zich de volgende keer een paar muntstukken op zak houden vooraleer hij of zij de stad intrekt.