Spanjaarden die met name in het zuiden van het land wonen weten het al jaren. Als het kwik in Andalusië of Extremadura stijgt naar de 40 graden of daarboven stapt men daar in de auto, bus, vliegtuig of trein en rijdt men naar noord Spanje naar het ‘Groene Spanje’. Waarom? Omdat de temperaturen daar gemiddeld 10 graden lager zijn, men daar geen last heeft van de tropennachten en soms met een deken moet slapen en omdat het weer toch aangenaam genoeg is om van de prachtige stranden en natuur te genieten.
Galicië is een van de zeventien autonome regio’s in het uiterste noordwesten van Spanje. Galicië grenst in het zuiden aan Portugal, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Cantabrische Zee en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië en León.
De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostela, een stad met iets minder dan 100.000 inwoners, maar de grootste stad is Vigo en de grootste agglomeratie La Coruña.
Galicië heeft twee officiële talen, het Galicisch en het Spaans. Circa 70% van de inwoners van de regio spreekt Galicisch en deze taal wordt ook gebruikt (net zoals in Catalonië en in mindere mate Baskenland) door de officiële instanties. De nationale feestdag van Galicië valt op 25 juli, dat is de feestdag van Sint-Jakobus de Meerdere, die in Spanje Santiago wordt genoemd.
De oppervlakte van de regio beslaat 29.574 km². De regio telde 2.701.819 inwoners in 2020, verdeeld over 313 gemeenten verdeeld over 4 provincies, te weten La Coruña (ook wel A Coruña genoemd), Lugo, Orense (ook wel Ourense genoemd) en Pontevedra en 53 zogenaamde comarca’s (districten).
Het Groene Spanje (España Verde) bestaat uit de autonome regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Deze regio’s hebben als karakter een prachtige (groene) natuur, bergen, fantastische en minder drukke stranden, cultuur, geweldige dorpen en mooie steden.
Natuur
Tot het hooggebergte in Zuidoost Galicië behoren los Picos de Ancares (1826 m), de Cabeza de Manzaneda (1787 m) en de Peña Trevinca in de Serra de Queixa (2031 m). In de provincie Lugo bevinden zich twee grote natuurgebieden, de Ancares en de Courel.
Voor de kust liggen de archipel van Cíes (bestaande uit de eilanden Faro, Monteagudo en het eiland van San Martiño), de archipel van Ons (bestaande uit de eilanden Ons en Onza), de archipel van Sálvora (bestaande uit Sálvora, Vionta en Sagres), en andere eilanden als Cortegada, Arousa, Sisargas en Malveiras. Een groot deel van de eilanden behoort tot beschermde natuurgebieden.
Mooiste stranden
De kust is circa 1500 km lang en vormt daarmee 30% van de totale Spaanse kustlengte. Er zijn meer dan 700 stranden te vinden in Galicië waarvan de langste het Playa Carnota is met 6,5 km gevolgd door A Frouxeira met 3,5 km en Playa de Traba met 3 km. De stranden horen bij de provincies La Coruña (+360), Lugo (+60) en Pontevedra (+270).
Een van de bekendste stranden op het vasteland is Playa de las Catedrales in Ribadeo. Op een van de Cíes eilanden in de provincie Pontevedra ligt het strand Playa de Rodas wat een paradijselijk wit zandstrand is. In Lugo liggen de Playa Xilloi en Playa de Covas stranden en in Pontevedra de Playa de Menduíña en Playa de O Vao stranden.
Mooiste steden en dorpen
Naast de bergen, de natuur en natuurlijk de fantastische stranden zijn er ook mooie steden en dorpen om te bezoeken. De hoofdstad Santiago de Compostela is natuurlijk wereldberoemd (eindpunt de pelgrimgangers) en altijd een bezoekje waard, maar daarbuiten zijn er nog heel veel andere plaatsen waar je kunt genieten van de cultuur en het plattelandsleven in Galicië.
La Coruña is weliswaar een drukke havenstad, maar er is veel te zien en te doen. Het is ook een gezellige stad met als een van de hoogtepunten de Torre de Hércules de oudste nog werkende (Romeinse) vuurtoren van Europa die vermeld wordt op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De Romeinse stadsmuur van de stad Lugo staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst en een wandeling over deze soms zes meter brede en tien meter hoge muur is interessant, net zoals de rest van de stad Lugo. Andere steden zijn Ourense en Pontevedra of Vigo, Baiona en Tui.
Enkele bekende dorpen zijn o.a. O Cebreiro, Combarro, Ponte Maceira, Allariz, Betanzos, Barro, Ribadeo, castro Caldelas, Monforte de Lemos, Oia, Cereixo, As Ermidas, Mondoñedo, Mugardos, Portomarín, Cambados en A Guarda om er maar een paar te noemen.
Bezienswaardigheden
Naast de bezienswaardigheden in de grote steden zoals de Kathedraal van Santiago de Compostela, de Torre de Hércules in La Coruña of de Muralla Romana in Lugo zijn er nog veel meer interessante dingen om te zien in Galicië.
Een bezoek aan de Cíes eilanden is een must als je van paradijselijke stranden houdt maar net zoals bij het beroemde Playa de las Catedrales (As Catedrais) kan het in de zomermaanden enorm druk zijn.
Het Gallisch fort op een helling van de Santa Trega berg im A Guarda is een archeologische vindplaats met Keltische ruïnes. In Combarro kun je de zeer toeristische Los Horreos bezoeken, het gaat om oude op pilaren staande typische voorraadhuizen die in het kleine plaatsje direct aan de kust gelegen zijn.
De Santuario da Virxe da Barca is een kerkje gelegen op de rotsen aan zee in het plaatsje Muxia. in 2013 werd het kerkje vernietigd door een brand na een blikseminslag, maar inmiddels is de Santuario da Virxe da Barca weer in volle glorie te bezoeken.
De Cascada de Ezaro in Dumbría is niet alleen een van de mooiste watervallen van Galicië en Spanje, maar de 155 meter hoge ‘cascada’ is tevens de enige die direct 365 dagen per jaar in de Atlantische Oceaan uitmondt.